AMERIKA IMA SAMO JEDNU ŽELJU Albanci na Kosovu dobili jasne instrukcije, namere prema Beogradu su loše
Foto: EPA

 

Eskobar kroz ovu izjavu na slušanju pred pododborom za Evropu spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma Кongresa, kako kaže Milivojević, pre svega jasno stavlja do znanja da će ubuduće Amerika biti mnogo prisutnija u pregovorima Beograda i Prištine.

„O promeni statusa pregovora nema ni govora, iako je to želja Amerike. Pregovori u Briselu se vode u skladu sa Rezolucijom Ujedinjenih nacija po kojoj je Evropska unija dobila mandat da posreduje u pregovorima kao statusno neutralna strana. Prema tome samo taj format pregovora je moguć,“ ističe Milivojević.

On ovako odgovara na pitanje da li Amerika izjednačavajući u pregovorima Beograd i Prištinu kao ravnopravne strane šalje poruku da bi format pregovora iz statusno neutralnog mogao da se promeni.

Svaka promena formata pregovora, dodaje Milivojević, značila bi i preispitivanje pregovaračkog procesa i uključenje drugih faktora u taj proces.

AMERIKA IMA SAMO JEDNU ŽELJU Albanci na Kosovu dobili jasne instrukcije, namere prema Beogradu su loše

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

Proces mora da bude statusno neutralan

„To o čemu govori Eskobar je stav američke administracije jer oni pregovore vide kao pregovore između dve države sa ciljem da se i zvanično dođe do međusobnog priznanja,“ objašnjava Milivojević.

Taj stav Amerike ne može, tvrdi Milivojević, da se tek tako projektuje na tekuće pregovore u Briselu.

„Pregovori neće moći da se nastave ako bi se format promenio u smislu kako to Eskobar govori, jer Srbija na to ne bi pristala", uveren je sagovornik.

Činjenica da EU i Amerika po ovom pitanju sarađuju bliže nego ikad prema Milivojeviću takođe ne može da utiče na nešto što je odlučeno u UN.

Amerika ima jak uticaj na briselski dijalog

On ne sumnja da Amerika i te kako utiče na pregovore, što smo videli na poslednjim pregovorima kojima je Eskobar prisustvovao, doduše ne direktno, iako je iz EU bilo najavljeno da neće.

„Amerika ne učestvuje direktno u pregovorima, iako sa strane to radi po starom modelu, ali direktno pregovore usmerava i u njima učestvuje EU kao statusno neutralna i samo tako je moguć nastavak pregovora“, napominje on.

Sve drugo bi, kaže Milivojević, značilo ne samo promenu formata već i karaktera i sadržaja pregovora, i uopšte samih pregovora, odnosno, da li bi ih bilo ili ne.

"Prema tome, nastavak pregovora je moguć samo u formatu koji postoji na osnovu Briselskog sporazuma i prema Rezoluciji UN prema kojoj je EU statusno neutralna", poručuje Milivojević.

BONUS VIDEO:

https://www.alo.rs/vesti/drustvo/500004/evropska-unija-ima-nova-pravila-za-srbiju/vest

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading