ZADUŽBINAR MANASTIRA NA KOSOVU U Sofiji obeleženo 700 godina od upokojenja srpskog kralja Milutina
Printscreen

 

Savetnik za kulturu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Dejan Savić, rekao je da je današnja manifestacija bila nesvakidašnji i izvanredan događaj i da je to ne samo crkveni, nego istorijski praznik koji na jedan najlepši način ujedinjuje dva naroda, srpski i bugarski. 

“Povodom 700 godina od upokojenja svetog kralja Milutina došli smo ovde da litijom obeležimo taj veliki i značajan datum, a prvi put iznesemo mošti kralja Milutina izvan crkve”, rekao je Savić. 

Naveo je da je reč o prazniku o "koga bismo na prvom mestu mi u našoj zemlji morali malo pažljivije da obeležimo". 

Savić je rekao da je to bio događaj koji prevazilazi crkvene i društvene dimenzije kada su u pitanju odnosi dva naroda. 

“Ukratko, to je sigurno jedna manifestacija za pamćenje i istorijska manifestacija”, naveo je Savić i dodao da takve događaje treba da iskoristimo za zbližavanje dva naroda koja su sama po sebi bliska, i geografski, istorijski i po religiji. 

Manifestaciji u Sofiji povodom 700 godina od upokojenja kralja Milutina prisustvovao je i ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović, koji je rekao da je sveti kralj Milutin zaista najbolji i najvredniji most koji trenutno imamo između bratskog srpskog i bratskog bugarskog naroda i prirodna spona koja može da nam pomogne da naši ukupni bilateralni odnosi budu još bolji. 

Jović je naveo da je veliko zadovoljstvo i čast, ali pre svega, ogromna odgovornost biti srpski ambasador u Republici Bugarskoj u danu kada se obeležava 700 godina od upokojenja velikog srpskog kralja Stefana Uroša Milutina, poznatijeg kao sveti kralj Milutin. 

“Velikom manifestacijom, kao i brojnim događajima prethodnih dana i događajima koji će uslediti narednih dana, imali smo priliku da, pre svega, jedni drugima još jednom ponovimo kolike su naše bratske veze, veze  između Srbije i Bugarske, veze između srpskog i bugarskog naroda”, naveo je srpski ambasador. 

Prema njegovim rečima, to je i prilika da podsetimo našu srednju generaciju i nešto starije sugrađane na značaj koji sveti kralj Milutin ima, a koji je srpsku državu doveo do velikog uspona. 

Jović je rekao da kralj Milutin u smislu kulture učinio mnogo i da je poznat i prepoznat u svim istorijskim  izvorima po svom mecenstvu, darežljivosti i pomoći koju je davao gladnima, nemoćnima i bolesnima. 

“S druge strane, danas je bila prilika da svoju decu naučimo, da im pokažemo ko su, da im kažemo gde su im koreni, kako bi oni znali gde da idu i kako bi svoju zemlju gradili na najbolji mogući način”, rekao je Jović.

Na manifestaciji su učestvovali brojni vernici, gosti, sveštenici i prijatelji, a Belogradčiški episkop Polikarf je rekao da sa posebnim dostojanstvom obeležavamo 700 godina od upokojenja svetog kralja Stefana Milutina, čije se mošti nalaze u mitropolijskom katedralnom hramu Svete nedelje u Sofiji. 

“Već 552 godine on blagosilja naš bugarski narod i srpski narod. Za dva naroda sveti kralj Stefan Milutin je jedan veliki i izvanredan blagoslov, to je jedan svetac koji je za života učio verujući narod da ispunjava Božje zapovedi, da čuva i poštuje pravoslavnu veru, a uči nas i danas da volimo Boga, da ispunjavamo njegove zapovedi i da budemo verni Hristovi sledbenici kada ispunjavamo najveću Hristovu zapoved da volimo jedni druge”, rekao je Belogradčiški episkop. 

Prema njegovim rečima, sveti kralj Milutin nije slučajno u Bugarskoj, jer je tu da pokaže i srpskom i bugarskom narodu da je potrebno da na Hristovom putu gajimo međusobnu ljubav. Naveo je da, kada imamo ljubav kakvu nam pokazuje sveti kralj Milutin, imaćemo i mir među nama i bratsko jedinstvo i bićemo dobri svedoci u veku u kojem živimo, u sadašnjem vremenu, svedoci čiste i svete pravoslavne vere. 

“Sveti kralj nas blagosilja, spasava, daje nam snagu da budemo istinski dostojni i Bugari i Srbi, da budemo jedinstveni na Balkanskom poluostrvu i u Evropi, da svedočimo jedinstvu, Hristovom miru i ljubavi”, rekao je Belogradčiški episkop. 

Stefan Uroš II Milutin, najslavniji srpski kralj, vladao je 40 godina i podigao 40 crkava. Kralj Milutin, drugi sin kralja Uroša, došao je na presto posle abdikacije starijeg brata, kralja Dragutina, koji se povukao 1282. godine. U periodu od 1293. do 1321. kralj Milutin je podigao i crkvu Bogorodicu Ljevišku u Prizrenu i manastir Gračanicu.

Manastir Banjska sagrađen je između 1313. i 1317. godine, kao zadužbina srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina. On je Banjsku namenio sebi za grobnu crkvu i tamo je najpre i bio sahranjen. Međutim, posle Кosovske bitke 1389. godine njegovo telo je preneto u Trepču, a potom, 1460. godine, u Sofiju gde se i sada nalazi.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading