PETKOVIĆ SA SAUEROM Priština ne želi normalizaciju odnosa
Tanjug/Dragan Kujundžić

"Napadi na srpski narod u pokrajini su svakodnevni, i broj incidenata, usmerenih prema Srbima, u poslednje vreme je vidno povećan", kazao je Petković. 

Direktor Petković se posebno osvrnuo na upade teško naoružanih specijalnih jedinica Kosovske policije ROSU na sever Kosova, podsetivši da su se te jedinice, 13 oktobra, deveti put, bez odobrenja našle na severu.

"Tada su pripadnici ovih snaga pucali iz vatrenog oružja na goloruki narod i tom prilikom je teško ranjen Srećko Sofronijević, Srbin iz Zvečana", naglasio je Petković.

Dodao je, da su pre toga, 20. septembra, specijalne jedinice ROSU, bile raspoređene na dva administrativna prelaza Brnjak i Jarinje, zbog oduzimanja registarskih tablica na vozilima sa severa KiM i iz centralne Srbije.

PETKOVIĆ SA SAUEROM Priština ne želi normalizaciju odnosa

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Petković je sagovornika upoznao i sa činjenicom da je Srpska lista na ovim izborima ostvarila pobedu u svih deset opština sa srpskom većinom, podsetivši da je ta pobeda ostvarena u do sada najtežim uslovima, s obzirom na pomenute krizne situacije, kao i da su Srbi pristali da učestvuju na lokalnim izborima, samo zato što podržavaju Briselski sporazum i što očekuju formiranje Zajednice srpskih opština.

"Današnja izjava glavnog pregovarača Prištine, Besnika Bisljimija, da neće doći do formiranja Zajednice srpskih opština, pokazuje da Priština ne želi normalizaciju odnosa u pokrajini i da sve čini da zatvori vrata dijalogu", konstatovao je direktor Petar Petković.

Prema njegovim rečima, osnivanje Zajednice srpskih opština je međunarodna, pravna obaveza prištinskih privremenih institucija, predviđena Briselskim sporazumom i Beograd će već u novembru, na prvom sledećem sastanku u Briselu, zahtevati da se pokrenu konkretni institucionalni koraci za formiranje ZSO, što je jasno istakla i Evropska unija.

"Beograd će se, kao i do sada, dosledno i iskreno zalagati da se do normalizacije prilika u pokrajini dođe mirnim putem i dijalogom, međutim na strani vladajuće većine u Prištini tu volju i spremnost do sada nismo videli", zaključio je direktor Kancelarije za KiM  Petar Petković.

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading