ALBANCI RAZJARENI Evropska unija ne priznaje Kosovo kao državu
Shutterstock

 

“Balkan može da se integriše jedino u Evropsku uniju, jer svi koji poznaju istoriju Balkana odnosno istoriju Srba, Albanaca, Makedonaca, Bosanaca i drugih, znaju da još nisu zaceljene rane zadnjih ratova iz 90-ih godina”, kaže Krasnići. 

Evropska unija, prema mišljenu Krasnićija, nema snage ni sposobnosti da dalje razvije proces integracija i prijema Zapadnog Balkana u EU. 

“Zbog toga su izmislili neke alternativne projekte kao što je Berlinski proces, da kažu balkanskim zemljama da su u procesu, ali van Evropske unije. To je loš signal. I Otvoreni Balkan je stvoren u tom kontekstu, koncipiran je da stvori iluziju da se Balkan integriše, ali lično mislim da do toga ne može doći. Ove male državice nemaju snage da naprave neki projekat, ja sam zaista skeptičan po pitanju Otvorenog Balkana i ako Kosovo, Bosna i Hercegovina i Crna Gora ostanu izvan njega, to neće integrisati Balkan već će ga još više podeliti”, ističe Krasnići.

ALBANCI RAZJARENI Evropska unija ne priznaje Kosovo kao državu

Tanjug/Ap

 

Inicijativa “Otvoreni Balkan”, prema rečima Krasnićija, pored nastojanja da se prikaže kao projekat integracije, ima za cilj da prikaže i nameru odustajanja od nacionalnog ujedinjenja. 

“Otvoreni Balkan je koncipiran da napravi iluziju i kod Srba i kod Albanaca, da isključuje to nacionalno ujedinjenje i u tom smislu ima igara. Mislim da Vučić i Rama to više upotrebljavaju za svoje interese, a manje za neku pravu koncepciju integracije”, navodi Krasnići. 

ALBANCI RAZJARENI Evropska unija ne priznaje Kosovo kao državu

Tanjug

 

On izražava sumnju u postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa kroz dijalog uz posredovanje EU. Istovremeno podseća da je upravo Evropska unija strane u procesu postavila na neravnopravan položaj. 

“EU ne tretira Kosovo kao državu, dok se ta situacija ne promeni i dok se ne stvori neka druga dinamika tog briselskog dijaloga apsolutno ništa ne očekujem. Desetak godina se taj dijalog vodi i osim nekih parcijalnih dogovora koji se sprovode kako je volja Beograda i Prištine, do sada nismo videli ništa što je poboljšalo život Srba na Kosovu ili Albanaca u Preševskoj dolini. Naročito ne očekujem ništa zbog toga što slede izbori, tako da do aprila sledeće godine ne može ništa da se desi”, zaključuje Krasnići.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading