NOVI SKANDALOZAN ZAHTEV PRIŠTINE ZA BEOGRAD Kurti poslao listu zemljama Evropske unije
EPA/ STEPHANIE LECOCQ

 

Predstavnica Kosovskog demokratskog instituta Jeta Krasnići je to saopštila nakon izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će smanjiti uvoz robe iz Srbije.

"Premijer Kurti, je zemljama EU poslao listu trgovinsko ekonomskih barijera koje je Srbija uvela Kosovu i neke od tih mera koje može uvesti Kurtijeva Vlada mogu se odnositi na priznavanje sertifikata i licenci u sektoru ekonomije i trgovine", kaže Krasnići.

Ona napominje da u dosadašnjim sporazumima iz Brisela uvoz i izvoz nisu specifično pominjani, ali ističe da "Srbija ima obavezu da preko CEFTA sporazuma ispuni normalnu i redovnu trgovinsku razmenu između dve zemlje".

"Bilo je elemenata koji dotiču ekonomski aspekt, ali znamo da su obe zemlje članice CEFTA i tu se čini da ima još otvorenih pitanja između Kosova i Srbije u smislu da Kosovo tvrdi da mu Srbija postavlja barijere koje treba adresirati unutar CEFTA ili u okviru dijaloga sa Srbijom", kaže Krasnići.

NOVI SKANDALOZAN ZAHTEV PRIŠTINE ZA BEOGRAD Kurti poslao listu zemljama Evropske unije

Alo/ Ilustracija

 

 

Prema njenim rečima, problemi između tzv. Kosova i Srbije nisu ekonomske već političke prirode, te da Srbija sigurno neće pozdraviti uvođenje mera od strane Vlade Kosova, na koje Kosovo ima pravo.

Istovremeno napominje da je Priština iskazala spremnost da bude deo Berlinskog procesa, unutar koga je i deo o trgovinskoj razmeni i lakšoj ekonomskoj saradnji, pa se i u okviru tog procesa mogu adresirati otvorena pitanja sa Srbijom.

Kurti: Treba smanjiti uvoz

Tek što je završena kriza zbog registarskih tablica i slanja do zuba naoružanih specijalaca na sever Kosova, prištinski premijer Aljbin Kurti najavljuje uvođenje novih mera.

Ovog puta poručuje da bi trebalo smanjiti uvoz iz centralne Srbije.

"U prvih šest meseci 2018. godine iz Srbije je uvezeno 212,1 milion evra robe, 60 odsto više od vrednosti uvoza u prvih šest meseci ove godine. Pored ovog značajnog smanjenja uvoza iz Srbije, slažem se da bi ga treba dodatno smanjiti i cilj nam je dalje smanjenje kroz mere koje ćemo preduzeti", kazao je Aljbin Kurti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading