Zašto Osmani ćuti o sporazumu iz Brisela i odbijanju projekta SAD o gasovodu?
EPA/FILIP SINGER

 

Izostanak reakcije predsednice Kosova Vjose Osmani na nedavni sporazum iz Brisela ne može se tumačiti kao izraz njenog neslaganja sa tim dogovorom, ocenjuju politički analitičari u Prištini koji istovremeno ukazuju da je potpisivanje i sprovođenje sporazuma u nadležnosti Vlade, a ne Predsedništva.

Profesor Bljerim Burjani ocenjuje da predsednica Vjosa Osmani poštuje Ustav i svoje ustavne nadležnosti, i iz tog razloga se, kaže, ne bavi pitanjima vlade. 

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu u izjavi za Kosovo onlajn ukazuje da nacionalna bezbednost nije nadležnost predsednika i da u tom slučaju nije neophodna reakcija predsednika.

"Možda je to njena nemarnost ili ne vidi shodno da se meša u neku stvar koja je nadležnost vlade. Ne vidim da je njeno izjašnjavanje važno po tom pitanju”, kaže Spahiu.

Predsednica Osmani nije reagovala ni na odluku Vlade Kosova da odbije investicioni projekat kojim bi Kosovo bilo povezano na gasovod, iako je američka administracija formalno dodelila bespovratna sredstva u iznosu od 200 miliona dolara za ovu investiciju.

Burjani nije iznenađen time što se predsednica nije oglasila ni po ovom pitanju i podseća da je Vjosa Osmani na poslednjim parlamentarnim izborima izašla na listi Pokreta Samoopredeljenje, na čijem je čelu aktuelni premijer Aljbin Kurti.

"Ona poštuje premijera i dogovor koji ima sa Pokretom Samoopredeljenje, iako taj sporazum nije doneo veliku korist njenoj listi Guxo u politickim pozicijma", isiče Burjani. 

Spahiu ocenjuje da je predsednica Osmani trebalo da se izjasni po ovom pitanju, jer smatra da građani Kosova zaslužuju da znaju zbog čega je Kosovo odustalo od ovog važnog projekta.

"Ako se ona izjasnila za to, a stav Vlade je protiv, po tom pitanju bi trebalo da se izjasni", zaključuje Spahiu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading