PETAR PETKOVIĆ Zadovoljni smo kako protiče prva faza primene sporazuma
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

"Od 8.00 časova jutros počelo je povlačenje ROSU koji je protivpravno ušao na sever Kosova i Metohije. Došao je KFOR, koji ima mandat da bude tu, a naši ljudi che se povući sa puteva.

Krenula je celokupna tranzicija, u prvoj smo fazi sprovođenja sporazuma iz Brisela, a u ponedeljak će se početi sa režimom nalepnica za tablice", rekao je Petkovich za TV Prva.

On kaže da Srbija može da bude zadovoljna postignutim u Briselu.

"Situacija na KiM jeste teška, kao i naša pozicija, ali ćemo se boriti. Nema više skidanja tablica i ponižavanja nasseg naroda, nema probnih tablica sa simbolima takozvanog Kosova, nema taksi od pet evra... Sačuvali smo KM tablice i ostale tablice koje izdaju naše policijske uprave", rekao je Petković.

Predstavnik privremenih prištinskih institucija na razgovoru u Briselu Bekim Bisljimi je rekao da ovaj dogovor važi samo do 21. aprila 2022. godine.

"Bisljimi ne pominje u pravom kontekstu taj 21. april. Tih šest meseci o kojima se priča predstavljaju period u kojem bi trebalo da se pronađe trajno rešenje. Taj datum je, dakle, vezan za Radnu grupu, koja treba da izradi predlog trajnog rešenja, ovo sada je privremeno. Mi smo se ovim sporazumom vratili u normalu, odnosno, krenuli smo u sprovođenje sporazuma iz 2016. godine i ne radi se ni o kakvom reciprocitetu", naglasio je Petković.

Na prvom sledećem sastanku sastanku Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije biche reči o formiranju Zajednice srpskih opština, naveo je on.

"Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prisstine Miroslav Lajčak je rekao da svako saopštenje EU predstavlja obavezu za sve strane.

Na prvom sledećem sastanku treba da bude govora o formiranju ZSO, pravi je trenutak za to, jer ne znam o čemu dalje možemo da pričamo. Svi ovi incidenti pokazuju da nemamo nikakvih prava na KiM i zato je važno da se formira ZSO", rekao je Petković.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading