MARIJA ZAHAROVA NAJAVILA Vreme je da se izvrši žestok pritisak na Prištinu!
EPA/MAXIM SHIPENKOV

Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslov rekla je danas da je vreme da se izvrši energičan pritisak na Prištinu kako bi povukla specijalne jedinice policije sa severa KiM i i kako bi bila sprečena eskalacija situacije ka otvorenom konfliktu

Ona je istakla da je Rusija zabrinuta zbog rastuće napetosti na Kosovu i Metohiji, izazvane neodgovornim postupcima Prištine.

LOŠ SCENARIO 


- Očigledno je da se događaji razvijaju po scenariju od lošeg ka gorem - ocenila je Marija Zaharova u komentaru objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.


Zaharova je ukazala da formiranje Zajednice srpskih opština, koja je zamišljena kao način da bude garantovano poštovanje prava i interesa Srba u pokrajini, ostaje "mrtvo slovo na papiru" zbog sabotaže Prištine.

Zaharova ocenjuje da Priština želi da uspostavi potpunu kontrolu na teritoriji cele pokrajine, uz pomoć represivnog aparata "samoproglašene kosovske države".

Ona smatra da postupci Prištine ne nailaze na odgovarajuću ocenu niti osudu u Briselu, koji je ovlašćen da pomogne u traganju za rešenjem problema između Beograda i Prištine, kao ni u Vašingtonu.

Prema njenim rečima, snage NATO za Kosovo i Misija Evropske unije za vladavinu prava imaju potrebne mandate za sprečavanje bezakonja, te stoga snose punu odgovornost za zaštitu civila, osiguranje mira i bezbednosti.

 

Komentari (0)

Loading