SRAMNO TERORISANJE SRBA Od početka godine više od 90 napada na naše sunarodnike na Kosovu i Metohiji, krivci nisu pronađeni
Youtube/Printscreen

Prebijanje Dragiše Vlaškovića i Zorana Tomovića na administrativnoj liniji Brnjak, samo je nastavak niza incidenata.

Predstavnici privremenih prištinskih institucija nemi su na razne oblike nasilja Albanaca koji pucaju na ljude, prebijaju ih, obijaju im kuće, prete povratnicima, pišu poruke mržnje, lome zastave, kamenuju crkve, bacaju ikone, pale...

Na kući porodice Krstović u Goraždevcu, u februaru je ispisan grafit "UČK", a tokom istog meseca ukradeni su arheološki ostaci iz Isposnice Svetog Petra Koriškog kod Prizrena. U martu je obijena kuća jednog Srbina iz Gračanice i ukraden mu je novac. Vozač Albanac je pobegao sa mesta nesreće, pošto je kolima udario dečaka u Goraždevcu. Obijeno je nekoliko bogomolja, ukradena nadgrobna ploča na groblju Binač, u selu Šilovo u nogu je upucan Srbin, vlasnik jednog restorana. Tokom aprila napadnut je Lazar Đorđević sa porodicom na svom imanju u selu Gojbulja.

Napadi su nastavljeni i u maju i junu, pa je kamenovana kuća Jaćovića u Kosovskoj Vitini, Miroslavu Lukiću iz Velike Hoče trojica Albanaca polomila su nos, kamenje je bacano na crkve Svetog Jovana Krstitelja u centru Peći, Svete Petke u Kosovskoj Vitini, Presvete Bogorodice u Lipljanu, u mestu Suvi Do iz vozila u pokretu ispaljena su tri hica u vazduh, napadnuta je kuća povratnika Radoja i Miloja Pumpalovića u selu Dubrava, opština Istok (peti napad na njih za godinu dana)... U svoj dom kod Novog Brda vratila se porodica Sretena Stojiljkovića, ubrzo su im ukradena drva i alat, a komšiji Božidaru Zdravkoviću iz istog sela obijen je pomoćni objekat na kući i ukraden šporet. Posle liturgije u nezavršenom Hramu Hrista Spasa u Prištini, koja je na Spasovdan - 10. juna, održana nakon 23 godine, policija je upala u crkvu.

Tokom avgusta napadnut je srpski mladić Nikola Perić, a prvoj srpskoj povratnici u Đakovicu Dragici Gašić Albanci stalno prete i ne dozvoljavaju joj ni hleb da kupi u lokalnom marketu.

Komentari (0)

Loading