NEĆEMO DOZVOLITI MALTRETIRANJE SRBA Petković istakao: Srbija je danas jaka
Foto: Printscreen

Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da se našem narodu neće ponoviti ni Oluja ni pogrom, ulila je spokoj među Srbe na KiM, kazao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On je dodao da je Srbija danas jaka na međunarodnom planu, i da samim tim neće dozvoliti napade i maltretiranje Srba.

“Mi nikome ne pretimo, ne svetimo se, samo tražimo da naš narod ima pravo na život”, rekao je Petković na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom presude Ivanu Todosijeviću da izdržava kaznu zbog izjave o Račku.

"Stanje treba da se vrati na period od pre 20.septembra i da se razgovara u Briselu kako bi se sporna pitanja rešavala. A to podrazumeva da se povuku sve mere koje je Priština donela protivpravno bez dogovora sa Beogradom. Ne znam da li se dogovaralo nešto sa Evropskom unijom, ali ovakvo iživljavanje nećemo dopustiti, jer ako se ovde ne stane pitanje je šta je sledeće i gde će sledeće ROSU da uđu”, upozorio je Petković.

Kada je reč o formiranju ZSO koja je dogovorena u okviru prvog Briselskog sporazuma 2013. godine, Petković podseća da je posle toga bilo još nekoliko sporazuma uključujući i opšte principe iz 2015.godine gde je tačno dogovorena struktura, nadležnosti, ciljevi i funkcionisanje ZSO.

Na osnovu toga bi trebalo da se reši i pitanje oko tablica, slobode kretanja i mnoga druga pitanja, naveo je Petković.

“Umesto da Priština krene u sprovođenje Zajednice srpskih opština i da izmeni pravni okvir za formiranje ZSO oni taj sporazum o opštim principima iz 2015. šalju na ocenu ustavnosti Ustavnom sudu i njihov tzv. Ustavni sud donosi odluku da 22 nadležnosti od 23 nisu u skladu sa njihovim Ustavom”, podseća Petković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading