KURTI PROGOVORIO NA SRPSKOM Shvatio u kojoj državi se nalazi
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kurti je rekao da "Vlada Kosova i njeni građani nisu za izazivanje incidenata" kao i da je "lično u čestoj komunikaciji sa ljudima iz srpske zajednice koji su za saradnju, ali su, preplašeni zbog pritiska paralelnih struktura".

On je kazao da su specijalci kosovske policije prisutni na severu Kosova kako bi podržali graničnu policiju, zbog rizika od „ljudi koji protestuju i njihovih struktura“.

Naveo je da specijalne jedinice nemaju drugu svrhu osim zaštite granične policije na prelazima Brnjak i Jarinje.

- Naša odluka i mere koje smo preduzeli nisu zamišljene protiv bilo koga. Mi želimo slobodu kretanja i smatramo da treba da se o ovome razgovara u Briselu. Mi smo veoma otvoreni za te razgovore i pokazali smo našu spremnost i gospodinu Borelju i gospodinu Lajčaku, ali izgleda da nije bilo spremnosti od strane Beograda - kazao je Kurti.

Premijer privremenih institucija u Prištini ističe da nikom nije u interesu da se situacija na severu Kosova pogorša i da dođe do eskalacije, a onda se dotakao i predsednika Srbije, pokazujući da mu principijelan stav Beograda smeta.

- Moram da kažem da ako pratite način na koji govori predsednik Srbije, onda izgleda da su nekome potrebni incidenti, ali to nije premijer Kosova i nisu građani Kosova bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Želim da ni Srbija ni Kosovo ne uvode privremene tablice, ali mi moramo da imamo naše privremene tablice dokle god Srbija ima njene - rekao je Kurti.

Premijer privremenih institucija je istakao da je u stalnoj komunikaciji sa mnogim Srbima koji žive na Kosovu, od kojih su pojedini političari u Vladi Kosova, kao i sa onima koji nisu politički aktivni i da među njima ne pravi nikakvu razliku.

- Ali moram da kažem da ima Srba na Kosovu koji prave razliku, kad se sastanu sa mnom, oni ne žele da to bude javno. I meni je žao što smo u ovakvoj situaciji. Oni su meni rekli da kada se vrate u svoju opštinu, da tamo možda ja neću biti u stanju da ih branim. Ja ne mislim da su Srbi sa Kosova preplašeni od ove vlade, ali ima neki drugih faktora, od kojih se oni boje. Ja sam ovde za sve građane, bez obzira na političku stranku ili nacionalnu pripadnost, ali još nismo u toj situaciji da možemo da branimo svakoga od raznih paralelnih struktura - naglasio je tzv. kosovski premijer.

Kurti je naveo primer Srbina iz Raniluga, kojeg je imenovao za savetnika i dodao da je on nakon par sati „podneo ostavku zbog pretnji i zastrašivanja“.

- Znači ako se Srbi na Kosovu plaše nekoga, budite sigurni da to nisam ja niti moja vlada - zaključio je Kurti.
 

Komentari (1)

Loading
Sanja

28.09.2021 11:34

Iz ocaja progovorio srpski. Nedaju mu viznu liberalizaciju njegovi prijatelji iz EU, pa moraju sa srpskim pasosem u svet. A to mu ne smeta i ne sme ni da im pomene.