ALBANCI NAS MRCVARE, ALI NAS NEĆE OTERATI! Naš reporter na Jarinju sa Srbima: Stajali su satima na kiši bez namere da ustuknu
Jarinje - Alo!

Ovako je juče ujutro na Jarinju govorio Srđan Milentijević iz Leposavića, koji se oštro usprotivio odluci Prištine da zabrani automobilima sa srpskim tablicama da se nesmetano kreću Kosovom i Metohijom.

Srđan je satima bio na magistralnom putu Raška - Leposavić i čekao promenu ove sulude prištinske odluke. Pored njega, hrabro i ponosito, stajali su njegovi sunarodnici, komšije, rođaci i predstavnici Srpske liste, najjače srpske stranke na KiM.

Jarinje - Alo!

 

Da će Priština povući ovaj sramni potez, postalo je jasno još u nedelju, kada su blizu prelaza Jarinje postavljeni metalni kontejneri u kojima su bili stacionirani pripadnici ROSU, naoružani do zuba. Došli su da zaplaše srpski narod na severu pokrajine, ali...

- Nema ali, nisu nas zaplašili. Naoružani do zuba, šepure se srpskom zemljom i gledaju nas svojim krvavim očima, a lica kriju crnim fantomkama. Neka pucaju, neka nas poubijaju... Ovo je naše, a te probne tablice neka ostave za sebe - ljutito i odlučno poručuje Srđan.

Jarinje - Alo!

 

Dok je govorio, u njega je gledao pripadnik ROSU koji je na orozu držao svoj kažiprst. Kao da je želeo da pripuca. Jeste, želeo je.

Nadomak magistrale, na brdu, stajali su pripadnici Kfora. Nemo su posmatrali surovo iživljavanje Prištine. Prstom nisu mrdnuli. Helikopteri su nadletali srpske glave okupljene na mokroj magistrali. Na okolnom kršu, pripadnici takozvane kosovske policije dvogledima su nadgledali srpski narod.

Pomaže bog, braćo

U jednom trenutku na putu Raška - Leposavić pojavio se jedan sveštenik, koji je pešice išao magistralom. Kada su ga videli pripadnici ROSU, na trenutak su pošli za njim, ali ga nisu zaustavljali.

Jarinje - Alo!

 

Dok je prolazio pored okupljenih Srba, koji su stajali pored parkiranih kamiona, obratio im se rečima: „Pomaže bog, braćo“.

Među okupljenima su od rane zore stajali predstavnici Srpske liste - Goran Rakić, Igor i Slavko Simić, Aleksandar Spirić... Prvi među jednakima.

- Narod se okupio ovde kako bi odgovorio Prištini na njihovu sramnu akciju. Razgovarao sam sa Lajčakom, ali za sada ništa, nema reakcije. Pozivam i našeg predsednika Aleksandra Vučića da nam pomogne - rekao je Rakić.

Pripadnik ROSU: Idite odavde

Jedan od pripadnika ROSU, koji je satima držao pušku u rukama, stajao je na dva metra od okupljenih Srba. U jednom trenutku je počeo da im dobacuje.

- Idite kući. Idite odavde - govorio je on.

Srpski narod nije nasedao na ove provokacije naoružanog pripadnika ROSU.

- Ćuti, samo ćuti - rekao mu je jedan od Srba.

Jaka kiša padala je u više navrata, ali se narod nije sklonio. Ostali su sabrani i pribrani. Magistrala blokirana kamionima, srpskim. Nekoliko metara dalje parkirana borna, oklopna vozila specijalne jedinice ROSU. Pročulo se da Priština planira da probije srpske barikade.

Jarinje - Alo!

 

- Neka krenu, mi se ne pomeramo - kazala je Ivana, Srpkinja iz Leška.

Oči srpskog naroda sa severa Kosova i Metohije i juče su bile uprte ka Beogradu. A od koga drugog da očekuju pomoć? 

Idite pešice, niste od šećera

Pripadnici tzv. kosovske policije zabranili su automobilima i kamionima da prelaze preko prelaza Jarinje. Građani koji su putovali ka Kosmetu mogli su samo pešice ka krajnjim odredištima. Mnogi su tako i učinili.

- Ne možete dalje automobilom. Možete samo pešice, ako želite. Pada kiša, ali nema veze, niste od šećera - obratio se našoj novinarskoj ekipi kosovski policajac iz kućice na prelazu.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading