LAŽNI PREMIJER PONOVO PRETI Tužićemo Srbiju za genocid!
EPA

Kurti je danas negirao spremnost vlade na čijem je čelu da otvori arhive OVK i još jednom ponovio da je inicijativa "Otvoreni Balkan" neprihvatljiva za Prištinu.

Kurti je poručio da će recipročna mera prema Srbiji biti uvedena, jer, kaže, ne postoji drugi način, a dodao je da su pripreme za njeno uvođenje u toku i da je o prekršajima koje Srbija čini obavestio vlade zemalja Evropske unije.

On je takođe negirao spremnost Prištine da otvori arhive OVK, iako je to sam ranije nagovestio, a na upit novinara naveo je da nikada nije doneta odluka o otvaranju OVK arhiva.

NISAM TO REKAO„Ko je rekao da se arhive OVK otvore. Nađite tu moju izjavu. Nisam rekao. Ne postoji više nadzirana država od Kosova. Nekada smo imali UNMIK, pa Euleks, pa i danas imamo KFOR. Mesto gde treba otvoriti arhive je Srbija", rekao je Aljbin Kurti.

On je danas nakon sastanka s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, izjavio i da bi u pogledu odnosa Prištine i Beograda trebalo izvršiti pritisak na Srbiju, a takođe je potvrdio da Priština priprema tužbu za genocid protiv Srbije.

"Mi smo obećali da ćemo podići tužbu za genocid protiv Srbije i spremni smo da je podignemo", izjavio je Kurti.

U obraćanju posle sastanka sa Merkelovom, Kurti je još jednom ponovio da je inicijativa "Otvoreni Balkan" neprihvatljiva za Prištinu.

"Za razliku od Berlinskog procesa, iza inicijative "Otvoreni Balkan" ne stoji Evropska unija", naglasio je Kurti.

TEORIJE ZAVERE


Kurti je govorio i o izjavi albanskog premijera Edija Rame da Priština pravi teorije zavere u vezi sa inicijativom "Otvoreni Balkan" i poručio da ne treba pokazivati razumevanje za Srbiju zbog nepriznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije.

“Ne znam o kojoj je teoriji zavere ovde reč. Prenosim vam svoj stav, a to je da je Berlinski proces neophodan, ali i dovoljan za evropsko putovanje”, rekao je Kurti.

Rama je na današnjoj zajedničkoj konferenciji za medije sa nemačkom kancelarkom u Tirani izjavio da je inicijativa “Otvoreni Balkan” preduzeta radi ubrzanja Berlinskog procesa i da vlada u Prištini umesto da iskoristi tu priliku pravi teorije zavere.

Komentari (0)

Loading