ISTINA ĆE SE SAZNATI Albanci dali potpun pristup Lajčaku: Otvara se tajna arhiva OVK
Tanjug/Ap

 

 

"Što se tiče arhive, posle dogovora sa srpskom stranom ponudili smo punu saradnju i ponudili Lajčaku potpun pristup državnoj arhivi Kosova, kako bi se otklonile sve sumnje koje mogu da imaju u vezi sa "pronalaskom arhive OVK". Arhive na Kosovu su bile otvorene, pa je sporazum u našem interesu, jer nam dozvoljava pristup vojnim arhivama Srbije, što je glavna prepreka za razjašnjavanje sudbine naših najmilijih", naveo je Hoti na Fejsbuku.

Kako je dodao Hoti, zatražen je potpuni pristup državnim arhivama Srbije, posebno arhivama vojske i policije tokom rata na Kosovu. Naglasio je da su zatražili potpuni pristup teritoriji Srbije radi istraživanja masovnih grobnica i informacija kako bi se razjasnila sudbina nestalih osoba.

"Tražili smo hitno dostavljanje DNK izveštaja, posle identifikacije tela iz masovne grobnice Kiževak, radi obaveštavanja porodica, kao i hitnu repatrijaciju tela", naveo je Hoti.

Dodao je da su u Briselu održana dva sastanka vezana za nestale. Na prvom su, kako je naveo, on i šef pregovaračkog tima Besnik Bisljimi razgovarali sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a na drugom su razgovarali Bisljimi i Petar Petković sa Lajčakom. Na oba sastanka, kako je saopštio, razgovarano je o dosadašnjem procesu, napretku i izazovima u razjašnjavanju sudbine nestalih.

Hoti je istakao da je Priština tražila da se po pitanju nestalih intenzivira saradnja u razmeni informacija, poveća dinamika sastanaka, ako je potrebno svakog meseca, a ne samo dva puta godišnje kao do sada. 

"Takođe smo zahtevali garancije, pojačan pritisak na Srbiju i vremenski okvir za proces, jer ne možemo da dozvolimo da se sudbina nestalih odugovlači u nedogled", dodao je Hoti u objavi.

On se na Fejsbuku obratio porodicama nestalih i građanima koje je želeo da obavesti o dijalogu i zahtevima koje je Priština iznela u Briselu, kako bi se izbeglo "svako pogrešno tumačenje ili nesporazum koji može da se pojavi u komunikaciji putem medija".

Naveo je da se još traga za 1.632 nestale osobe.

BONUS VIDEO: 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading