PREOKRET U BRISELU Evo šta se desilo tokom dijaloga Beograda i Prištine
kancelarija za KiM

Direktor kancelarije za KIM Petar Petković izjavio je danas da je tokom tehničkog dijaloga delegacija Beograda i Prištine u Briselu došlo do određenih pomaka kada se radi o pitanju nestalih, kao i da će nova runda ekspertskog dijaloga biti održana u drugoj polovini oktobra.

On je nakon trilateralnog sastanka pojasnio da je insistirao na pitanju nestalih i da će će porodice nestalih ostvariti svoje pravo da sahrane svoje najmilije.

- To nije nikakvo političko već civilizacijsko pitanje - rekao je Petković.

On je dodao da je šef prištinske delekacije Besnik Beslimi uglavnom ćutao tokom sastanka i bežao od tema.

- Kada je reč o ZSO, energetici, pravosuđu i slobodi kretanja Beslimi je bežao od tih tema nije želeo da razgovara o tome. Zato on danas nije došao sa svojim ekspertima za razliku od Beograda jer mi smo na sastanak doneli tone dokumenata i materijala - rekao je Petković i dodao da je podrobno objasnio gde Priština krši sporazume.

Petković je kazao i da je Beslimi, na pitanje da obrazloži zašto mu je(Petkoviću) nedavno zabranjena poseta KIM rekao da su razlog "zapaljive i provokativne izjave".

- Imao sam moj integralni govor koji sam pustio i Lajčaku i gde sam govorio šta Srbija čini za narod na KIM i videlo se da nisam prekršio sporazum - rekao je Petković.

Petković je doidao i da je dogovoreno da se sastanci na tehničkom nivou održavaju jednom mesečno, a da će od razvoja stvari na tom nivou biti dogovoren sastanak na najvišem nivou.

Petković je kazao i da Beslimi o dijalogu jedno govori medijima, a drugo na sastanku.

- U sporazumima jasno piše šta su obaveze Beograda, a šta Prištine - rekao je Petković i dodao da Beograd sve vreme insistira na punom sprovođenju dogovorenih sporazuma.
 

Uskoro Opširnije na Alo.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading