SRBI NA UDARU Albanci pokreću ofanzivu!
Foto: EPA

Ovaj dokument, potpisan pre godinu u Beloj kući, po njegovoj oceni, neće se povlačiti i pitanje je samo sa kojom agilnošću će se neka tačka ispunjavati, dok će se druge gasiti, a što će biti stvar selekcije koju će vršiti Amerika.

Jovanović podseća da je od prošlog septembra, kada je sporazum potpisan, došlo do smene na vrhu u SAD i da novi predsednik Džozef Bajden nije bio sklon da prihvati odluke prethodnika, ali da je činjenica da je valorizovao Vašingtonski sporazum i rekao da nova Vlada stoji iza njega.

SRBI NA UDARU Albanci pokreću ofanzivu!

EPA/YURI GRIPAS

 

"To ne znači da je zasukao rukave i da radi na njegovoj što bržoj primeni. Bajden je postupio formalno-pravno smatrajući da potpis američkog predsednika na jednom međunarodnom dokumentu važi i za sledećeg. Oni hoće da održe autoritet dokumenata sa američkim potpisom, a ovde, dodatno, vide i nešto dobro za Ameriku jer se ona ekonomski učvršćuje preko finansijskog delovanja regionalne kancelarije (DFC) koju su otvorili u Beogradu", ocenjuje sagovornik.

Jovanović primećuje da je nešto od prvobitne zahuhtalosti Kancelarije DFC u Beogradu nestalo, ali, kaže da lako može da joj se udahne život.

"Preko tog centra Amerika se geopolitički prioriteno pozicionira u odnosu na druge. On je za njih pozitivna stvar iz ovog sporazuma, jer odgovora dugoročnoj politici SAD na Balkanu i pojačava njihov uticaj i prisustvo, u odnosu na  konkurente koje imaju ne samo u Rusiji i Kini, nego i u drugim zapadnim zemljama, kao što su Nemačka ili Turska", navodi Jovanović.

Analizirajući šta će biti posle 4. septembra, kada prestane da važi moratorijum na zahteve Kosova da se učlani u međunarodne organizacije, kao i na lobiranje Srbije za odpriznavanja Kosova, Jovanović kaže da pošto Albanci već najavljuju ofanzivu od 4. septembra u pravcu traženja prijema u međunarodne organizacije i lobiranja kod onih koji nisu priznali Kosovo, da on naslućuje da ni Beograd neće sedeti skrštenih ruku.

"Po meni, mi smo suviše velikodušno pirhvatili taj moratorijum, jer možda nije trebalo da naše pravo na odbranu od razbijanja teritorijalne celovitosti Srbije umrtvimo na određeno verme. Tu smo učinili znak dobre volje, i to možda nije loše. Sada je i to prošlo i nadalje svako ima odrešene ruke da deluje u pravcu svojih nastojanja. Po meni, bilo bi dobro da mi još aktivnije nego pre ovog moratorijuma krenemo u proces pridobijanja zemalja za masivnije odustajanje od priznanja i kod onih drugih, da ne priznaju Kosovo", kaže Jovanović.

On dodaje da se, kako vreme teče, pokazuje da taj takozvani „izuzetni slučaj“, kako je Zapad opravdavao proglašenje srpske pokrajine za državu, uopšte nije izuzetan, već da je zapaljiva bomba koja potencijalno ugrožava sve zemlje sa višenacionalnim sastavom, naročito one koji imaju nacionalne manjine u većem broju.

"Te zemlje se sve više pribojavaju da njihove nacionalne manjine ne potegnu za stvaranjem nezavisnih država na njihovim teritorijama i to nama ide u prilog, a zapadu ne, jer se pokazalo da „izuzetni slučaj“ nije  opravdan tzv. humanitarnim razlozima već geopolitičkim", ocenuje Jovanović.

O tome kako SAD gleda na ignorisanje Vašingtonskog sporazuma od strane Prištine, Jovanović kaže da nikada nije verovao u političku samostalnost Prištine i da oni „odrađaju poslove za Ameriku i Nemačku“.

"Oni koriste tvrdoglavost Prištine da bi pojačali pritisak na Srbiju. Tolerišu im to što ne sprovode sporazum jer je to karta pritiska na nas. Dodatno, tu su i hapšenja Srba, uzenemiravanja, onakvo ponašanje Kurtija u Briselu... Ako nešto i kažu to je minimalno, zarad održavanja procedure, a u suštini ih puštaju i pokušavaju da Srbiju izbace iz koloseka", zaključuje Jovanović.  

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading