TENZIJE RASTU, SITUACIJA SE ZAKUVAVA Ukoliko se ne poništi presuda Todosijeviću, Briselski sporazum ne postoji - odlukom Albanaca
Tanjug/Tanja Valić/EPA/VALDRIN X

 

Predstavnici Beograda i Prištine trebalo bi da nastave dijalog u Briselu početkom meseca, a uoči nove runde pregovora napetost na terenu raste. Situaciju je dodatno zakuvalo potvrđivanje presude na dve godine zatvora Ivanu Todosijeviću, funkcioneru Srpske liste, zbog njegove izjave o Račku.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

 

Na to je reagovao srpski državni vrh, a predsednik Aleksandar Vučić pre dva dana je poručio da, ako se ne poništi presuda Todosijeviću, jasno je da Briselski sporazum, odlukom Albanaca, više ne postoji.

- Nadam se da će neko da postupa racionalno i razumno, a da će neko spolja takođe imati dovoljno mudrosti i snage da ih prizove pameti da se tako ponašaju - zaključio je on.

Uporedo sa tim, iz Prištine je stigla nova provokacija koja pokazuje da tamošnjim tzv. vlastima, očigledno, nije ni stalo do konstruktivnog dijaloga. Prema najavi predsednika komisije privremenih prištinskih institucija za nestale Andina Hotija, Priština će na sledećem sastanku u Briselu tražiti da Beograd otvori državne arhive u cilju, kako je rekao, rasvetljavanja sudbine nestalih osoba. Ova izjava došla je dan uoči obeležavanja međunarodnog Dana nestalih, a imajući u vidu da je upravo Beograd taj koji insistira na rasvetljavanju sudbine nestalih, što Priština već godinama onemogućava, ova izjava Hotija može se jedino okarakterisati kao provokacija.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručuje da je upravo Beograd taj koji insistira na rasvetljavanju sudbine nestalih, kako Srba tako i Albanaca, jer smatra da je to civilizacijsko pitanje i, kako kaže, naša obaveza prema prošlosti i budućnosti.

- Zbog toga smo na rešavanju pitanja nestalih insistirali tokom prethodnih rundi i političkog i tehničkog dijaloga i svakako će nam to biti prioritet i u narednoj rundi pregovora, jer Beograd i dalje čeka odluku Prištine da ekspertski timovi pretraže devet lokacija na KiM za koje je Beograd odavno podneo zahteve. Imamo utemeljena saznanja da se na tim lokacijama nalaze posmrtni ostaci Srba. Nažalost, svedoci smo da Priština to pitanje tretira kao poligon za političke ucene i odbija svaku mogućnost saradnje - istakao je Petković.

EPA

 

 

Podsetio je i da je ekspertska komisija dosad pretražila sve lokacije koje je Priština označila, među njima i poslednju - Kiževak.

- Zato očekujemo i da Evropska unija sa svoje strane izvrši pritisak na Prištinu da mešovitim komisijama omogući pretragu pomenutih devet lokacija - zaključio je Petković.

Komentari (0)

Loading