UNIVERZITET U PRIŠTINI NE ODUSTAJE Danas ročište oko zemljišta na kome se nalazi hram Hrista Spasa
Foto: EPA

 

Prema navodima tužbe, Univerzitet u Prištini "Hasan Priština" u Prištini, od 12. decembra 1975. godine, koristi nekretnine na površini od 4.27,16 ha u Prištini, za koje se kaže da su za sve ovo vreme korišćene neometano, jer je bio sastavni deo univerzitetskog kampusa prema detaljnom urbanističkom planu Univerzitetskog centra u Prištini.

U tužbi se ističe da je prvotužena, Opština Priština, protivno urbanističkom planu, bez pravnog osnova i nezakonito dala na korišćenje drugotuženoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi "Sveti Nikola" u Prištini, za koju se kaže da nezakonito zauzima sporni deo i da je izgradila pravoslavni hram "Hrista Spasa", na površini od 0,54,12 hektara, sa dvorištem od 3,73,04 hektara.

Dodaje se da, na osnovu ovih činjenica, podnosilac tužbe sada, prema važećem zakonu, kao nosilac prava korišćenja nepokretnosti, ima pravo da zahteva vraćanje sporne nepokretnosti, kao što je rekao da je imao zakonitu upotrebu i posed ove imovine.

Kao deo ove tužbe je navedeno i to da je prema Uredbi Unmika br. 1999/24 predviđeno da se svi zakoni, administrativne odluke i sudske odluke donete posle 22. marta 1989. godine, koji su diskriminatorne prirode, ne mogu primeniti na Kosovu, dodajući da su radnje vezane za ovaj slučaj nezakonite, "jer su preduzete pod nasilnim merama od strane nasilnog organa bivšeg Opštinskog izvršnog veća".

Univerzitet u Prištini "Hasan Priština" traži od suda da prihvati tužbu, kako bi dokazao da ima pravo da koristi nekretnine u ukupnoj površini od 4.27,16 hektara, u Prištini, kao i da obaveže opštinu Priština da promeniti nosioca prava korišćenja nepokretnosti.

Takođe, od tuženih u ovom postupku se traži da ovu imovinu vrate u slobodno i neometano korišćenje, kao i da solidarno sa tuženima nadoknade tužiocu troškove postupka.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading