SUMNJA SE NAJGORE Kfor sprema vojni scenario za sever Kosova
Shutterstock

 

Paralelno s pritiscima na naš narod, tenzijama u Bosni i Hercegovini koje su nastale uvođenjem Inckovog zakona i učestalim napadima na Srbe na Kosovu, NATO je najavio još jednu vojnu vežbu na prostoru Kosova. Nakon što su snage NATO pre nekoliko meseci uvežbavale odbranu Evrope u okviru multinacionalne vežbe "Branilac Evrope 21", ovog puta spremaju se za "scenario kontrole mase i nereda, aktivnosti u vezi sa slobodom kretanja i bezbednosne operacije čiji je cilj održavanje visokog nivoa pripravnosti".

Iz ove vojne misije poručuju da je u pitanju "rutinski događaj", kategorisan kao operativna proba drugog nivoa i da dodatne rezervne snage NATO mogu da budu pozvane "u malo verovatnom slučaju da Kforu zatreba pomoć u sprovođenju mandata UN koji podrazumeva održavanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu". 

Sagovornici, međutim, slažu se da ovakav razvoj situacije nije slučaj, da je reč o još jednoj vrsti pritiska na srpski narod i na rukovodstvo Srbije i o zastrašivanju, a da nikako nije u pitanju doprinos regionalnom miru i stabilnosti, kako se ove vežbe pokušavaju predstaviti.

Naime, Kfor je saopštio da će krajem avgusta privremeno biti povećan broj jedinica i vojnika na terenu zbog nove vojne vežbe koja će biti održana od 30. avgusta do 8. septembra, što je inače malo više od mesec dana pre lokalnih izbora na Kosovu, najavljenih za sredinu oktobra. U vežbi će učestvovati dodatne rezervne trupe iz drugih savezničkih zemalja NATO, uključujući Albaniju, Bugarsku, Grčku, Italiju, Rumuniju, Tursku i Veliku Britaniju. 

Tim povodom predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša objašnjava za Politiku da mu izgleda kao da je nova vežba zapravo priprema za smirivanje situacije ukoliko bi došlo do nemira i pokušaja potpunog otkazivanja poslušnosti severnog dela Kosova.

Beriša kaže da se očekuje da će u jednom trenutku sever otkazati poslušnost Prištini, a pogotovo sada kada se vrši pritisak na Srbiju da se ugase državne institucije koje funkcionišu na severu.

"Ukoliko se nastavi s insistiranjem na tom potezu, logično je očekivati da stanovništvo otkaže poslušnost. Ta vežba je priprema za taj scenario, a ujedno je i način pritiska na srpsko stanovništvu i demonstracija moći", navodi Beriša, koji dodaje da će u ovoj vežbi sigurno učestvovati i Kosovske bezbedonosne snage. 

SUMNJA SE NAJGORE Kfor sprema vojni scenario za sever Kosova

Tanjug

 

 

Beriša je podsetio da je ovo treća vežba koja je održana na teritoriji Kosova od početka godine. Pre mesec dana se uvežbavao mogući upad diverzantskih grupa, a obezbeđenje granice na Đeravici imalo je cilj koji podrazumeva obezbeđivanje pravaca dovlačenja bezbedonosnih snaga. Jedan pravac je išao preko Albanije, a drugi preko Hrvatske i Bosne, ali Beriša smatra da nije Srbija u toj vežbi bila meta već Rusija. Srbija je, kako dodaje, tada bila izložena propagandnim dejstvima objavljivanjem raznih non pejpera.

Potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan objašnjava da sve vežbe NATO koje su održane ove godine, ali i prethodnih godina na Balkanu, nisu deo uobičajenih aktivnosti i za nas predstavljaju rizik. Ranije NATO nije organizovao toliko vežbi na našem prostoru, dodaje on, i to budi određenu napetost. 

"Ne možemo na takva dešavanja gledati kao na uobičajenu rutinu, pogotovo jer je na te vežbe pozivan i KBS", kaže Karan.

Tim povodom je, pre nekoliko meseci, reagovao i Odbor za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, koji je upozorio da "korišćenje teritorije KiM za izvođenje multinacionalnih vojnih vežbi nije u skladu s mandatom Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", čime se, prema oceni ovog odbora, direktno narušava statusno neutralna pozicija Kfora.

SUMNJA SE NAJGORE Kfor sprema vojni scenario za sever Kosova

Foto: Ognjen Radošević

 

 

Profesor Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost Ilija Kajtez kaže za "Politiku" da je jasno da na današnjoj globalnoj političkoj sceni ništa nije slučajno i da sva turbulentna dešavanja na našem prostoru dokazuju prekomponovanje moći na globalnom nivou i nestanak unipolarnog sveta. On dodaje da će zainteresovanost Kine za rešavanje tenzija u BiH sasvim sigurno podstaći Ameriku da deluje zbog osećaja da gubi moć.

"U tom kontekstu treba posmatrati sve aktivnosti, uključujući vojnu vežbu na KiM, kao i pokušaje da se čelni ljudi Republike Srpske love zbog ’verbalnog delikta’ koji je uveo Inckov zakon", kaže Kajtez.

Cilj ove vežbe NATO je, dodaje, suprotstavljanje "malignom uticaju Rusije", kao i Kini, čiji interes za Evropu raste, budući da "nas vide kao male Ruse". Na sceni je jedno geopolitičko nadmetanje koje se, nažalost, veoma često "lomi preko naših leđa". 

U tom kontekstu, kako smatra Kajtez, šalje se "poruka Srbiji i našem rukovodstvu da NATO stoji iza lažne države Kosovo i kosovskih bezbednosnih snaga koje ubrzano pretvaraju u vojsku". Reč je o, kako naglašava, sinhronizovanoj akciji zapadnih centara moći prema našem narodu. Ova vežba je jedna od kockica šireg mozaika i sigurno, naglašava Kajtez, nije osmišljena zbog "doprinosa regionalnoj stabilnosti". 

"Da je njima stalo do stabilnosti, demokratije i ljudskih prava, Kfor bi zaštitio srpsku zajednicu i decu u enklavama", naglašava on i dodaje da je očigledno da kosovski Albanci i dalje žele da žive u devedesetim godinama, sukobljavajući se sa svima pa čak i sa rukovodstvom Albanije. Pri tome i dalje pokušavaju da prikažu sebe kao žrtve.

Demo Beriša dodaje da nije jasno kako će se plan prištinske vlasti odvijati budući da je prvi put došlo do ozbiljnog sukoba na relaciji Tirana–Priština, čiji su zvaničnici u potpunosti prekinuli komunikaciju, iako neće javno to da priznaju. 

"Kurti i ekipa sve čine da dovedu do toga da Edi Rama odustane od sporazuma koji podrazumeva učešće u projektu ’Otvoreni Balkan’. Međutim, toj inicijativi je prethodno pristupio i Avdulah Hoti pa bi sadašnja prištinska vlast trebalo da je poštuje", objašnjava Beriša i dodaje da je Rama poslao poruku da će Srbija nastaviti da jača i da ovakva politika može da dovede do obrnute situacije, da Srbija i u svetskoj javnosti postane žrtva kosovskih političara koji ne poštuju potpisane dogovore.

Hibridna operacija

Ljuban Karan kaže da svaka vojna vežba stranih trupa, pogotovo NATO, mora biti alarm i predstavlja veliku vojnu provokaciju. Kada se svemu ovome doda 90 napada na kosovske Srbe, koliko ih je bilo ove godine, reč je o složenoj i perfidnoj operaciji kojom se vrše pritisci na Srbiju. 

"Istovremeno izostaju i kritike, a kamoli optužbe Zapada iako su napadni na Srbe svakodnevni. Oni ne mogu da se posmatraju kao pojedinačni slučajevi, kako to oni predstavljaju, već kao deo orkestrirane kampanje koja je u skladu s politikom Albina Kurtija", kaže Karan.

Dodaje da se hibridna operacija, koja se trenutno odvija na našem prostoru, odigrava paralelno na Kosova i u Republici Srpskoj. Pritisci su sinhronizovani i potpomognuti novim pokušajima satanizacije našeg naroda koji se opet optužuje za genocid. 

"Sva ova dešavanja prati vojna aktivnost na prostoru Kosova i Metohije i to nije slučajno, zato što je pitanje da li postoji drugo rešenje, a ne vojno, za rešavanje situacije na KiM, jer kosovski Albanci očigledno nisu spremni na kompromis", dodao je Karan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading