STRAŠNA PROGNOZA Na jugu Srbije mogući razorni zemljotresi
EPA/ymphotos

 

Seizmolog Šemsi Mustafa iz Seizmološkog instituta Kosova izjavio je da je tokom prošle nedelje Kosovo pogodilo sedam do osam zemljotresa različite jačine, a najjači se desio u nedelju i bio je jačine 3,4 stepena po Rihteru, prenosi Koha.

Mustafa je istakao da je Kosovo "vruće" područje za stvaranje zemljotresa, te da bi u narednim godinama moglo biti ugroženo podrhtavanjem tla jačine do 6,3 stepena po Rihteru.

„Moramo se prilagoditi ovoj situaciji. Energija koja se akumulira godinama izaći će na površinu i osloboditi se. Živimo u zoni zemljotresa, ima još više ‘vrućih’ područja za zemljotrese, poput Turske, Grčke, Italije, Albanije", izjavio je Mustafa.

On je naglasio da su građani zabrinuti i da ih brine koliko su zaštićeni u objektima ili zgradama u kojima žive.

„Ovo pokazuje da je u prošlosti, ali čak i sada, Kosovo moglo biti pogođeno magnitudom od 6,3 po Rihteru, zabrinutost građana je stvorena jer svi znaju da su deceniju nakon rata neke građevine izvedene divlje, ne poštujući kriterijume izgradnje“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Istok, Peć i Prizren su neka od područja najugroženijih zemljotresima, koji su pogođeni poslednjih godina.

„Postoje neka područja, severno, Istok, Peć, Prizren, koja su u prošlosti bila pogođena zemljotresima jačine do 6,0 stepeni po Rihteru, to je i područje Gnjilana, dve su oblasti manjeg intenziteta, Priština i Drenica, koje mogu generisati zemljotresi do 6 stepeni ”, nastavlja seizmolog.

On poručuje da i zemljotresi koji se dese u okruženje, poput onog koji se desio u Albaniji, mogu izazvati štetu na objektima na Kosovu, pa je zato poštovati kriterujeme prilikom gradnje, pre svega stambenih objekata.

„Potres je kratak i traje od 5 do15 sekundi, i tada osoba mora biti sigurna i ne sme se stvarati panika. Da bi pronašli zaštitu, kada potres prestane, moramo organizovano izaći iz zgrade i pobeći", zaključuje Mustafa.

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading