"KOSOVO JE I VAŠ DOM" Priština odlikovala Bajdenog sina, Vjosa poslala ulizičku poruku predsedniku SAD
EPA/ SARAH SILBIGER

Bo Bajden, bivši državni tužilac američke savezne države Delaver, pomagao je u obuci lokalnih tužioca i sudija na KiM u okviru projekta OEBS-a.

"Bo je na Kosovu radio od srca. Zaljubio se u tu zemlju", rekao je američki predsednik u unapred snimljenoj video poruci koja je emitovana tokom ceremonije u nedelju u Prištini, javlja Glas Amerike.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani rekla je da su SAD uradile mnogo za KiM.

"Ono što su SAD i američki narod uradili za našu zemlju, našu slobodu, pravo da postojimo, prevazilazi bilo koje trenutno partnerstvo u svetu. Gospodine predsedniče, Kosovo je i vaš dom", rekla je Vjosa Osmani na ceremoniji uručivanja predsedničke medalje koju je preuzeo američki ambasador u Prištini Filip Kosnet.

Bajden je 2016. godine, dok je bio na položaju potpredsednika SAD, otkrio spomenik svom sinu na KiM, a jedna od ulica u blizini vojne baze Bondstil, u kojoj se nalazi 700 američkih vojnika, nosi njegovo ime.

Američka ambasada u Prištini tvitovala je da je Bo Bajden u okviru programa američkog Ministarstva pravde "uspostavio i ojačao institucije i procedure iz oblasti vladavine prava i osigurao osnovna prava za sve stanovnike Kosova".

Komentari (0)

Loading