PETKOVIĆ ISTAKAO Srpskim spomenicima na KiM potrebna zaštita
TANJUG/ JADRANKA ILIC

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković pozdravio je odluku Komiteta za baštinu Uneska da četiri srpska spomenika na Kosovu ostanu uvrštena na Listu ugrožene svetske baštine.

"Važna i jedino ispravna odluka Uneska da na listi svetske baštine u opasnosti zadrži četiri hrama Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji! Srpski manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodica Ljeviška i dalje se nalaze u rizičnoj situaciji i potrebna im je zaštita i to međunarodna", napisao je Petković na Fejsbuku.

Ova dobra su upisana na Uneskovu listu na zahtev Srbije i država Srbija redovno obaveštava Unesko o njihovom stanju konzervacije.

Uneskov Komitet za svetsku baštinu odlučio je da srpski srednjovekovni spomenici na Kosovu ostanu na Unesko listi svetske baštine u opasnosti.

Komitet za svetsku baštinu održao je onlajn "Konvenciju o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine" čiji je domaćin bio kineski grad Fudžou.

Jedna od tema petnaestodnevne konvencije, koja se završava danas, bila je i "Utvrđivanje liste svetske baštine i liste svetske baštine u opasnosti", sa jednom od tačaka Dnevnog reda koja je glasila "Ažuriranje Liste svetske baštine u opasnosti".

Kako je odlučeno (Odluka 44 COM 7A.33) srpski srednjovekovni spomenici na Kosovu ostaće na Unesko listi svetske baštine u opasnosti.

PETKOVIĆ ISTAKAO Srpskim spomenicima na KiM potrebna zaštita

EPA

 

 

Srednjovekovni spomenici na Kosovu koji se nalaze na Uneskovoj Listi svetske baštine u opasnosti su manastir Visoki Dečani, od 2004. godine, kao i Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu od 2006. godine.

Četiri kulturna dobra u dokumentima Uneska se ne vode kao vizantijsko, ni kao srpsko pravoslavno nasleđe, već kao "Srednjovekovni spomenici na Kosovu (Srbija)".

Kosovske vlasti pokušavaju da te spomenike pripišu Kosovu, ne samo u teritorijalnom smislu, već kao spomeničko nasleđe Kosova, kao deo "kosovskog kulturnog identiteta".

Srbija se u Unesku zalaže za sprečavanje sve češćih pokušaja prekrajanja istorije i preuzimanja kulturne baštine motivisane političkim razlozima i težnjama.

Na Kosovu nalazi se ukupno 458 nepokretnih kulturnih dobara od posebne važnosti za Srbiju, od čega je 61 dobro od izuzetnog značaja. Na Kosovu se nalazi 1.300 crkava i manastira, koji čine kulturno nasleđe srpskog naroda prvog reda.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading