TAČI  I OSTALI ZLIKOVCI IZ OVK SVE DALJE OD OSUDE Sudija nalozio izmenu optužnice
EPA/JERRY LAMPEN


Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu naložio je Specijalizovanom tužiocu da dostavi izmenjenu optužnicu protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i ostalih, koja isključuje prošireni oblik odgovornosti udruženog zločinačkog poduhvata "na zločine sa posebnom namerom".

Ovu odluku je doneo pošto je delimično usvojio zahtev odbrane jednog od optuženih u tom predmetu Kadrija Veseljija u vezi sa osporavanjem nadležnosti Specijalizovanih veća, dok je zahteve branilaca ostalih optuženih u tom pogledu odbio, objavljeno je danas na sajtu tog suda.


Sudija je, takođe, delimično odobrio podneske branilaca optuženih Hašima Tacija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija i naložio Specijalizovanom tužiocu da dostavi korigovanu verziju potvđene optuznice, do 3. septembra.

Ostatak zahteva timova odbrane, kojima je osporavana forma optužnice je odbačen, a zahtev odbrane Veseljija je odbačen u potpunosti, navodi se u odluci.Inače, ova odluka opisana je detaljno na 98 strana.

Tači i ostali su uhapšeni pocetkom novembra 2020. godine i od tada su u Hagu u pritvoru. On je prethodno podneo ostavku i predao se haškom sudu.
Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.
Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading