VUČIĆ IZ BRISELA Veoma sam zabrinut... (VIDEO)
Printscreen

Vučić je potvrdio da je Kurti, tokom sastanka, optužio Srbiju za tri genocida.

Predsednik Vučić je na ovo žestoko odgovorio.

- Ovo je bio težak sastanak. Nismo mogli ni oko čega da se dogovorimo. Veoma sam zabrinut za sudbinu Srba na Kosovu i Metohiji - rekao je Vučić.

On je naveo da dve strane nisu mogle da se usaglase oko nekoliko predloga.

- Poslednji put kada smo bili u Briselu mislio sam da je nemoguće da imate lošiji sastanak, danas sam se uverio da je moguće. Mi smo dobili predloge EU koji su usaglašavani sa našim glavnim pregovaračima i Srbija se u potpunosti složila. To su bile tri tačke: Da intenzifikujemo zajedničke napore na identifikaciji ostataka nestalih; Trebalo je obe strane da se usaglase da će se uzdržati od bilo kakvih provokativnih akcija i poteza koji bi mogli dovesti do destabilizacije situacije u regionu; Da se glavni pregovarači sastaju jednom mesečno. Albanci ne žele da razgovaraju ni o čemu. Čekaju da neko natera Srbiju da prizna Kosovo. Ne žele da pričaju o ničem. Kurti pominje neki genocid. Čovek se vratio u 19. vek. On se bukvalno vratio u 19. vek. Priča o genocidu, a onda bih i ja mogao da pričam o albanskim jedinicama koje su se borile na strani nacista - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je albanskoj strani strategija da se obesmisle i na kraju ukinu ovi pregovori.

Tri tačke

On kaže da je Srbija u potpunosti prihvatila tri predložene tačke, Albanci nisu hteli da prihvate ništa.

-  Sve vreme su uslovljavali nekim novim političkim kriterijumima - rekao je predsednik i potvrdio da su Albanci optužili Srbe za genocid, kao i da su tvrdili albanska prezimena potiču od srpskih toponima.

Predsednik je takođe rekao da su Albanci tražili da se u dijalog uključi Nataša Kandić, kao i da su se pozivali na neke izjave Nenada Čanka. Takođe, ponovo je pominjan Odalović.

- Ne želim da prihvatim ocenu u kojoj će se reći da je krivica podjednaka, jer naše krivice nema - rekao je predsednik Vučić i naglasio da krivice Srbije nema.

Vučić je dodao da ga posebno brine to što nisu želeli da se slože sa makar jednom rečenicom, a to je da će se uzdržavati od akcija koje bi destabilizovale situaciju na terenu.

Naoružavanje Albanaca

Na pitanje da li se gubi nada da će SAD da pritisnu Kurtija, predsednik je rekao:

- Nek oni rade svoj posao. Što se tiče naoružavanja, možda zbog toga ne žele da prihvate tačku dva, odnosno akcije koje bi izazvale destabilizaciju situacije. Ja ne verujem da oni smeju da kažu na tako otvoren način - odgovorio je predsednik na pitanje kako iz EU reaguju na odgovore Albanaca u pregovorima. Mnogo je teško kada razgovarate sa iracionalnim ljudima - rekao je Vučić.

Predsednik je objasnio da Albanci ne žele da vide svoje grehe, da oni samo vide Srbe kao zločince, a sebe kao žrtve.

ZSO

Kako je naveo Vučić, prva tačka koju je Srbija tražila je ispunjavanje obaveza Prištine i formiranje ZSO.

- Albanci ne žele da razgovaraju o tome. Pominju nekakvu prošlost, a kada im kažemo da otovore arhive OVK, oni kaži da toga nema. Mi imamo dokaze da postoji arhiva OVK gde ima dokaza o zločinima nad Srbima - kaže Vučić.

Hit tvit i fotografije zločina grupe Veljka Belivuka

Predsednik Srbije prokomentarisao je emisiju "Hit tvit" i prikazivanje uznemirujućih fotografija zločina koje je počinio Veljko Belivuk sa svojim saradnicima.

Vučić je prokomentarisao i prikazivanje fotografija monstruoznh zločina koje su počinili Veljko Belivuk i njegova grupa, a koje je javnost  imala prilike da vidi u emisiji "Hit tvit".

- Suština je u tome da imate ogroman politički pokret u Srbiji, koji se uzdo, delimično i iz SNS-a, koji su svi govorili o tome da je neophodna promena vlasti, a ko mora da ostane na kojim funkcijama da bi oni mogli da ostanu u zemlji. Oni ne žele da se vide te fotografije jer žele da predstave te kriminalce kao neke navijače koji su žrtve režima, a oni su klali i kasapili ljude - rekao je Vučić.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Dragan

19.07.2021 16:59

A kada si bio ministar informisanja kod Slobe i tada si bio zabrinut za Srbe na Kosovu. Pa prodjosmo ko bosi po trnju.

Maja

20.07.2021 09:32

@Dragan - Može Kurti da priča šta hoće,da izmišlja i laže,dok je nama našeg predsednbika i jake Srbije u kojoj se radi i gradi i nama će biti dobro i Srbima na KiM jer smo uvek uz njih

Joka

19.07.2021 20:39

Nas predsednik nikad nista ne krije od svog naroda. Iskreno i otvoreno o svemu!

Ivana

20.07.2021 00:06

Kurti se ponaša kao malo dete. kurti je čovek koji želi da uništi Srbiju i njene građane. Srbija se danas cela razvija i gradi, hvala predsedniku Vučiću an svemu što činiš za našu državu i njene građane.

stevo

20.07.2021 08:38

Nama je jasno da ce sa Albancima biti tesko postici bilo kakav dogovor,ali moramo se boriti,ako ni zbog cega drugog,onda zbog naseg naroda na KiM