KOSOVO KRENULO U BRUTALAN NAPAD NA SRBIJU Osmislili pakleni plan da napune džepove
Tanjug/Ap

 

On se slaže sa najavom kosovskog ministra kulture, omladine i sporta Hajrulaha Čekua, da će Priština započeti postupak za potraživanje obeštećenja od Srbije "za uništavanje verskih objekata i spomenika kulture na Kosovu".

"Tokom rata je oko 225 džamija teško oštećeno, stotine kula, takođe i čaršije u Đakovici i Peći su u potpunosti izgorele. Dakle, Srbija treba da preuzme odgovornost oko toga, bilo finansijsku ili bar moralnu”, kaže Šoši.

Šoši osuđuje skrnavljenje i uništavanje kulturnog nasleđa bez obzira na to kojoj religiji ili etničkoj zajednici ono pripada.

Istovremeno, podseća da je vlada Kosova obnovila manastire i crkve koje su bile oštećene tokom martovskih nemira 2004. godine.  

“Vlada Kosova je već dodelila finansijsku podršku za obnovu crkava oštećenih tokom martovskih nereda 2004. godine, većina njih je već obnovljena i zaštićena Zakonom o posebnim zaštićenim zonama, dok Srbija nikada nije preuzela odgovornost za sistematsko uništavanje kulturnog nasleđa tokom rata 1998.- 1999. godine”, zaključio je Šoši.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading