SPREMA SE PRIZNANJE Šta se krije iza Kurtijeve posete Grčkoj?!
EPA-EFE/KATIA CHRISTODOULOU

 

"Premijer Kurti zahtevao je da se Grčka pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo“, navodi se u saopštenju iz premijerovog kabineta.

Isti zahtev uputio je i ministru spoljnih poslova Nikosu Dendijasu, a razgovarao je i o vojnoj saradnji sa ministrom odbrane Nikolasom Panagiotopulosom.

Istraživač u Grčkoj fondaciji za evropsku i spoljnu politiku, u Atini, Joanis Armakolas ocenio je da je Kurtijeva poseta bila važna jer je to bio prvi susret vladajuće političke opcije Kosova i trenutnog političkog establišmenta u Atini.  

"Teško je reći da to znači da Grčka ide ka priznanju. Ali definitivno postoje znaci da Grčka poboljšava svoje odnose sa Kosovom“, rekao je Armakolas za TV Kljan Kosova.

Pre mesec dana, odnosi između Kosova i Grčke poprimili su drugu dimenziju, pošto je Kosovska kancelarija u Atini transformisana iz kancelarije za trgovinu i ekonomiju u „Kancelariju za interese Kosova“.

Grčki šef diplomatije je izjavio za lokalne medije da treba uzeti u obzir odluku Međunarodnog suda pravde iz 2010. godine da je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom.

"Ova izjava je izuzetno važna i verovatno je prvi put da ministar tako jasno objašnjava grčkoj javnosti da nezavisnost Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom i da nema nikakve veze sa slučajem Kipra, koji najviše zabrinjava", naglasio je Armakolas.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
MrKamenjarac

14.07.2021 23:00

....smrdljvi grci nisu nista bolji od jos smrdljivijih bugara.....