BEZ POMAKA U PREGOVORIMA Prioritet puna implementacija dogovorenog
Kosovo onlajn

Uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Đukanović ocenio je za RTK2 da na osnovu aktuelne situacije na Kosovu i u Srbiji ne vidi mogućnost da dođe do ubrzanja dijaloga i uklanjanja prepreka za implementaciju već potpisanih sporazuma.

Tokom nove runde razgovora u Briselu, Beograd će tražiti da Priština sprovede sve što je potpisano. Kako je najavljeno, za srpsku stranu će glavna tema biti Zajednica srpskih opština, kao i pitanja nestalih lica i energetike. I dok poznavaoci prilika smatraju da je sada lopta na strani Prištine koja treba da ispuni potpisane sporazume, veruje se da će se u Briselu analizirati sve što je ostalo neispunjeno.

Prema oceni profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragana Đukanovića, metodologija obnavljanja suštinskog dijaloga Beograda i Prištine obuhvata implementaciju do sada potpisanih sporazuma. Kako ističe, najpre će se razmatrati ono što je postignuto u proteklih deset godina, nakon čega bi se ušlo u otvaranje nekih novih tema koje bi trebalo da ubrzaju dijalog.

“Čini mi se da će puna implementacija onog što je bilo dogovoreno Briselskim sporazumom iz 2013. godine biti jedan od prioriteta, kao i neki drugi segmenti dosadašnjih sporazuma, poput sporazuma o priznavanju diploma, i slično, gde postoje izvesni problemi kada je u pitanju puna implementacija”, kaže Đukanović.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, koja će biti održana u sredu 7. jula, je prvi sastanak dve strane nakon susreta Vučića i Kurtija, sredinom juna. Ranije je najavljeno da bi do novog sastanka na najvišem političkom nivou moglo doći krajem jula, ali sada se kaže da to zavisi od dogovora koji se postigne na nivou eksperata.

Za dalji pomak, kako očekuje Beograd, potrebno je da Priština krene u implementaciju formiranja ZSO. Prema oceni Đukanovića, ubrzanje nije moguće nakon jasno iznetog stava premijera Kurtija.

“Imajući u vidu odnose i na Kosovu i u Srbiji ne vidim mogućnost da dođe do ubrzanja samog dijaloga niti do uklanjanja ovih problema koji su vezani za implementaciju do sada potpisanih sporazuma. Videli smo stavove premijera Kurtija, da on izražava jasnu rezervu prema implementaciji do sada nekih postignutih sporazuma, tako da ne verujem ni da je krajem ovog meseca, kako se najavljuje, moguć taj sastanak na vrhu Beograda i Prištine”, ocenjuje Đukanović.

On ne očekuje da u ovoj godini bude pomaka odnosno sporazuma u procesu dijalogu Beograda i Prištine, posebno zbog predstojećih izbora i na Kosovu i u Srbiji.

“Postoji neka vrsta realnog promišljanja da se ništa značajno u dijalogu Beograda i Prištine neće desiti upravo zbog predstojećih izbora u Srbiji, ali i predstojećih lokalnih izbora na Kosovu. Tako da ja mislim da je ovo sve u nekoj pripremnoj fazi za suštinsku obnovu dijaloga koji će uslediti tek nakon izbora na Kosovu i u Srbiji”, kaže Đukanović.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo je uoči susreta sa delegacijom Prištine u Briselu najavila da će osim teme ZSO pokrenuti i pitanja bezbednosti Srba, zvaničnih poseta te povratka raseljenih lica. Beograd traži od Prištine da ispuni sve preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading