VLJORA ČITAKU PRIZNALA GORKU ISTINU Na Srbiju u SAD gledaju kao na partnera
Foto UN

 

"Ono na čemu je Vašington insistirao i dalje insistira je da Kosovo i Srbija treba da sednu i zajednički naprave konačni sporazum. Ipak, ono što je konačno za Vašington, nije i za Brisel. Vašington kategorički zahteva međusobno priznavanje i međusobno priznavanje treba da bude krajnji proizvod, jer Kosovo ne može da priušti novi status kuo. Ono što vidim u Briselu je više privremeni sporazum, jer da li ste ikada jasno čuli iz Brisela da bi uzajamno priznavanje trebalo da bude završnica dijaloga između Kosova i Srbije", upitala je Čitaku.

Ona je naglasila da je uloga Sjedinjenih Američkih Država presudna u ovom procesu presudna i zbog toga je, kako kaže, uputila dobronamernu poruku čelnicima vlade Aljbina Kurtija.

"Vlada Kosova, umesto da javno raspravlja sa Vašingtonom, treba da insistira, a možda oni to rade, na tome da administracija Bajdena imenuje specijalnog izaslanika za dijalog između Kosova i Srbija. To je vrlo ljubazan savet. Vlada mora da shvati da vreme ne ide u našu korist, odlaganje ide u korist Srbije i protivnika kosovske nezavisnosti. Zato moramo insistirati na tome da se ovaj sporazum brzo postigne", poručuje Čitaku.

VLJORA ČITAKU PRIZNALA GORKU ISTINU Na Srbiju u SAD gledaju kao na partnera

Foto UN

 

 

Ona je uputila i kritike na pristup kosovskog premijera pitanju dijaloga sa Srbijom, smatrajući da su njegove izjave o tome da ovo nije prioritetno pitanje pogrešne.

"Premijer Kurti ima pun mandat, čega se boji? Dobio je izvanredan mandat i mora da iskoristi ovaj moćni mandat i u ovom trenutku opozicija ga mora podržati. Sama činjenica da igra više semantičkih igara nego ozbiljan tretman ovog pitanja sugeriše da se premijer plaši ili se plaši da mu pristupi ozbiljno", kaže Čitaku za Kljan Kosova.

Ona je kao veoma važnu činjenicu istakla da SAD Srbiju smatraju partnerom i dodala da je to realnost, svidelo se to nekome ili ne.

"U Vašingtonu se na Srbiju gleda kao na partnera. Čak i sa ovom administracijom, i sa onom ranije, ali i sa Obaminom. Normalizacija odnosa između Vašingtona i Beograda započela je sa Obaminom administracijom, kada je tadašnji potpredsednik Džo Bajden posetio Beograd. Možda se to nekome čini ispravnim ili pogrešnim, ali to su činjenice. U mnogim zemljama EU takođe postoji mišljenje da je Srbija dovoljno kažnjena. Imala sam te diskusije i mnogi od njih su mi rekli ‘Bombardirali smo Srbiju’", zaključila je Čitaku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading