SVE VRVI OD STRANIH OBAVEŠTAJNIH SLUŽBI Šta sada spremaju "šaptači" na Kosovu?
Shutterstock

 

Ishod prvog sastanka predsednika Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, na kome je tzv. kosovski premijer uporno tražio priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova i odmah dobio odgovor da se to nikad neće desiti, za Čovića nije iznenađenje jer, kako kaže, Kurti je ekstremno radikalna i incidentna ličnost, a iza te buke, agresije i arogancije krije se nesposobnost da reši bilo koji problem na KiM.

EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

 

„Šaptači“ pomažu Kurtiju

Time on maskira sve probleme, a „šaptači“ mu pomažu i dopunjavaju ga, konstatuje Čović, napominjući da u bliskoj budućnosti neće biti lako srpskoj zajednici na Kosmetu.

„Ipak, gospoda iz Kfora moraju da znaju da ima ko da zaštiti Srbe, ako budu ponovili ono što su radili 2004. praveći se, narodski rečeno, blesavi. Dole vrvi od tajnih službi i to velikih zemalja, a da niko nije znao da će se desiti pogrom 17. marta velika je laž. Ne da su znali nego su i učestvovali u tom projektu“, kaže Čović, ističući da on ništa ne priča, a da nema podatke.

Jako je bitno, ocenjuje u emisiji Svet sa Sputnjikom istoričar Dragomir Anđelković, što je predsednik Vučić, koji je dosad izbegavao da iznese išta što je za Zapad problematično, bio vrlo jasan i poručio da će Srbija, ukoliko naš narod na Kosmetu bude ugrožen, reagovati ako treba i vojno.

„Ne možemo da dopustimo da se desi nešto nalik „Oluji“ ili onom što se desilo tokom martovskog pogroma“, uveren je Anđelković.

 

Komentarišući razgovore Vučića i Kurtija u Briselu, Čović kaže da ga čudi reakcija međunarodnih posrednika Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka na Kurtijevu izjavu da ne priznaje potpisane sporazume - a oni su medijatori i faktički garanti sporazuma.

Da li je Kosovo “mala Kina”

Za Dragomira Anđelkovića jasno je da Srbi nemaju problem samo sa Albancima koji su, kako kaže, pešadija, već da imaju problem sa Zapadom.

„Potpuno je jasno da mi nemamo primarno problem s Albancima nego sa zapadnim centrima moći. Nisu oni otimali Kosovo od Srbije da od njega prave nezavisnu državu. Njima je potreban protektorat. Zapad nas je varao kroz briselski proces, ne Albanci kojima je to omogućeno. Mi smo imali medijatora koji je garant tog dogovora, prolaze godine a ništa se ne realizuje. A ne realizuje se zato što taj garant ne želi da se realizuje, inače bi izvršili ozbiljan pritisak na Kosovo. Kad gledamo šta se dešava, ispada da je Kosovo neka „mala Kina“ pa Zapad ne može da ih obuzda. Kao da Kosovo uistinu ima ozbiljan kapacitet, od ekonomskog do vojno-političkog, a Zapad je nemoćan da promeni stvar. To je netačno, jer kad Amerikanci podignu prst na Kosovu se stvari rešavaju. A oni taj prst nisu podigli“, obrazlaže Anđelković.

Komentari (0)

Loading