SRBI OPET NA UDARU Albanci polomili spomenike i krstove na groblju u Orahovcu
Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića.

Da su grobovi osknavljeni primetio je Dušan Stojanović, koji je otišao majci da zapali sveću a kako opominje Kancelarija za Kosovo i Metohiju ovo groblje učestalo se nalazi na udaru vandala.

Naime, što porodice nekako poprave, albanski ekstremisti preko noći poruše o čemu svedoči i slučaj porodice Šarić, čije su humke učestalo rušene.

– Iz dana u dan svedočimo aktu bezumlja i nasilja kojem su Srbi na Kosovu i Metohiji izloženi više od dve decenije, a koje danas dobija iznova i svoju insitucionalnu podršku od strane albanskih političara u Prištini. Nesporno je da političari u Prištini svojim zapaljivim izjavama, neodmerenim reakcijama i odbijanjem dijaloga inspirišu ovakve incidente, koji se po pravilu prelamaju preko leđa Srba koji žive južno od Ibra – ističe se u saopštenju Kancelarija za Kosovo i Metohiju i naglašava da realnost u kojoj Srbi žive na Kosmetu ilistruje primer groblja u Orahovcu gde gotovo da nema ni jednog jedinog nadgrobnog spomenika ili krsta koji nije oštećen, a isto tako gotovo da ne prođe ni jedan jedini dan da se ne dogodi neki incident na prostoru Kosova i Metohije, čije su mete Srbi, njihova imovina, crkve i grobovi.

– Ovom gnusnom događaju prethodilo je skrnavljenje Hrama Hrista Spasa u Prištini, na kome su ispisani pogrdni grafiti “Isus mrzi Srbe” i “Simbol šovinizma” pred očima kosovske policije. Očigledno je da antisrpsko raspoloženje, praćeno izraženim verskim ekstremizmom, uzima maha u Prištini, koja svojim (ne)delima direktno inspiriše i navodi na ovakve slučajeve -zaključuje se u saopštenj Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading