SKANDAL U HAGU Tačijeve žrtve dolaze da svedoče protiv krvnika, sud ih odbija!
Foto: Alo/ilustracija

Pravni zastupnik šest osoba kojima je sudija za prethodni postupak odbio pravo na status žrtve u postupku protiv Hašima Tačija i ostalih šefova OVK, podneo je danas u njihovo ime žalbu na odluku sudije.

Sedma odbijena osoba sa pseudonimom 06/06 prihvatila je odluku sudije i odustala od žalbe, objavljeno je danas na sajtu Specijalizovanih veća Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu .

Zastupnik žalbom traži od žalbenog veća da preinači odluku sudije i dodeli status žrtve i za ovih šest osoba pod pseudonimima -08-06, 09/06, 10/06,11/06, 13/06 i 14/06, jer smatra da je odluka sudije pogrešna i u pogledu prava i u pogledu činjenica.

Njihovi zahtevi su prvostepenom odlukom sudije odbijeni, jer, prema njegovom mišljenju, zločini koje oni vezuju za sebe "ne spadaju u vremenski, geografski i materijalni opseg optužnice" i stoga oni ne mogu da se smatraju žrtvama.

Zastunik tražilaca u dopisu na dvadesetak stranica detaljno opisuje razloge zbog kojih smatra da je odluka sudije pogrešna u opredeljenju da ne spadaju u vremenski, geografski i materijalni opseg optužnice, kao i da patnje koje su trpeli i koje su deo elemenata krivičnog dela protiv čovečenosti nisu deo krivičnog dela iz optužnice.

Takođe je ukazao i na pogrešnu primenu zakona od strane sudije, pored ostalog jer, kako navodi, sudija nije priznao specificnu prirodu zločina prisilnog nestajanja i vezu patnje srodinika prisilno nestale (otete) osobe.

Sudija Specijalizovanih veća Kosova (SVK) dodelio je 21. aprila status žrtve za devet osoba srpske i albanske nacionalnosti, koje će zastupati britanski advokat Sajmon Loz.

Inače, pravo da apliciraju za status žrtve imaju svi koji smatraju da su oštećeni postupcima pripadnika OVK.

Žrtve mogu da budu neposredne - nad kojima je zločin direktno počinjen ili posredne, jer im je ubijen, mučen ili otet neko od članova porodice.

Prema pravilima suda, da bi dobile status žrtava oštećene osobe moraju da za to dobiju potvrdu sudije za prethodni postupak ili sudskog veća, a na preporuku Kancelarije za zaštitu žrtava.

Tači, Krasnići, Veselji i Seljimi počinili krvave zločine

Tači, Krasnići, Veselji i Seljimi terete se za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih u 40 logora na Kosovu i severu Albanije, gde su ljudi neosnovano lišeni slobode, mučeni i ubijani. Njima preti kazna doživotnog zatvora.


U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena su u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Aco

07.06.2021 21:35

A sve lazi, lazne svedoke koriste protiv Karadjica i Mladica??/