"SRBI, VAŠINGTONSKI SPORAZUM VAM NE VREDI NIŠTA" Lajčak dolazi da postavi uslov za ulazak Srbije u EU
Tanjug

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da je određen datum za sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija i da će ga šef diplomatije EU Žozep Borelj uskoro objaviti.

Lajčak je nakon posete Prištini, a uoči posete Beogradu, rekao da Vašingtonski sporazum "ne znači ništa" i da jedino EU ima međunarodni legitimitet u dijalogu.

Istakao je da je dijalog uz posredovanje EU "jedini način da se Srbija i Kosovo pridruže Evropskoj uniji", prenosi Reporteri.

- Ne postoji drugi evropski put i za Srbiju i za Kosovo osim dijaloga. To je bitno. Kurti to zna, kao i Vučić - rekao je Lajčak.

Na pitanje o nedavnim postupcima i komentarima Aljbina Kurtija, Lajčak je odgovorio da je važnije ono što je kosovski lider rekao iza zatvorenih vrata.

- Ono što je zaista važno, je ono što je rečeno na sastanku, ono o čemu dve strane razgovaraju dok sede zajedno - objasnio je Lajčak.

Nije želeo da komentariše najave Prištine o podizanju tužbe za navodni genocid protiv Srbije i rekao da je bilo mnogo izjava za medije, ali da je važan „zvanični stav koji će biti predstavljen u dijalogu“.

- Stalno ponavljamo našim partnerima da je i njihova odgovornost da stvore atmosferu pogodnu za pozitivan proces dijaloga i da se uzdrže od jednostranih akcija ili izjava koje teže pogoršanju neprijateljstva - naglasio je Lajčak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
arsa

03.06.2021 14:13

Сада тренутно не вреди али када се у преговоре укључе САД,Русија и Кина вредеће.Чињеница да ове преговоре ЕУ не може да оконча и да је неспособна за такву обавезу.Та неспособност произилази пре свега из њихове неслоге по овом питању.Пре или касније САД, Русија и Кина одлучиће о Косову.Знамо већ како

Zdrsvks

13.06.2021 19:05

Ako ne vredi ubrzano da se radi na povlačenju priznanja ...