KURTI SE OGLASIO POSLE SASTANKA! Albanac zadovoljno likuje u Prištini, iz Amerike i EU stigla potvrda!
EPA/KENZO TRIBOUILLARD

On je istakao da dijalog treba da bude "pošten, principijelan i u službi naroda, mira i sveukupne bezbednosti".

Kurti je ocenio da je sastanak sa Palemrom i Lajčakom važan, kao i to što se održava uoči sastanka u Briselu najavljenog za sredinu juna, nakon sastanaka sa liderima opozicije i pre rasprave u skupštini o prošlom procesu dijaloga, sporazumima postignutim u Briselu i stepenom njihove primene, navedeno je u saopštenju Kurtijevog kabineta.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani ponovila prethodno je u razgovru sa Lajčakom i Palmerom ponovila da dijalog treba da se završi "međusobnim priznanjem dve zemlje".

KURTI SE OGLASIO POSLE SASTANKA! Albanac zadovoljno likuje u Prištini, iz Amerike i EU stigla potvrda!

EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

Podsetila je i na stav Prištine da je kljucno da se tokom tog procesa "u potpunosti poštuju teritorijalni integritet, unutrašnje ustavno i državno uređenje, kao i funkcionisanje zemlje", prenosi Koha.

Ponovo je iznela i pitanje nestalih osoba, kao prioritet u dijalogu.

Lajčak i Palmer će se, kako je najavljeno, sastati i sa potpredsednikom vlade u Prištini Besnikom Bisljimijem i ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Donikom Gervalom.

Palmer je ranije danas u Prištini razgovarao sa delegacijom Srpske liste, a kako je saopšteno, na sastanku je posebno naglašena potreba za poštovanjem prava srpskog naroda, ali i za nastavkom dijaloga Beograda i Prištne pod pokroviteljstvom EU, "u svetlu primene do sada postignutih sporazuma, pre svega u vezi sa Zajednicom srpskih opština, energetici i pravosuđu".

KURTI SE OGLASIO POSLE SASTANKA! Albanac zadovoljno likuje u Prištini, iz Amerike i EU stigla potvrda!

EPA

 

Palmer je razgovarao i sa bivšim premijerom Avdulahom Hotijem, kao i sa liderima Demokratskog sveza Kosova i Demokratske partije Kosova, Ljumirom Abdidžikuom i Enverom Hodžajem.

Očekuje se da će Lajčak i Palmer sutra održati konferenciji za novinare.

U diplomatskim izvorima u Briselu za Tanjug je ranije rečeno da je poseta vezana za napredak dijaloga Beograda i Prištine i organizaciju nove runde razgovora na najvišem političkom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kurtija.

Sastanak je planiran za 14. ili 15. jun u Briselu, ali i dalje, kako se navodi, "u mnogome zavisi i od stava jednog od učesnika dijaloga".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading