Zbog 24 hektara srpske zemlji se čak i Stejt Department DIGAO NA NOGE!
Tanjug/Ap

 

Eparhija u saopštenju za medije podseća da je Ustavni sud Kosova 2016. završio 16 godina dug spor o 24 hektara zemlje oko manastira Visoki Dečani i potvrdio odluku Vrhovnog suda da ta zemlja pripada manastiru Visoki Dečani.

Iako je reč o odluci koju su kosovske institucije u obavezi da primene po zakonu, već pet godina se to nije dogodilo.

Eparhija je, inače, nakon odluke pisanim putem tražila od opštine Dečani i katastra da se odluka sprovede i zemlja uknjiži, ali zahtev je ignorisan.

Nakon žalbe iz manastira Ustavni sud je ponovo 2019. ustanovio da su odluke tog organa obavezujuće za sudove, sva lica i institucije na Kosovu te da su te odluke objavljene i u Službenom glasniku.

Zbog 24 hektara srpske zemlji se čak i Stejt Department DIGAO NA NOGE!

Tanjug/Ap

 

 


Ustavni sud je još saopštio da će preduzeti sve što je u njegovoj nadležnosti po ustavu i zakonima.

Iako se eparhija u međuvremenu obratila i Centralnom katastru u Prištini, odluka nije sprovedena, da bi prošle godine uz puni nadzor misije OEBS-a na KiM bila ponovljena procedura zahteva za upis zemljišta po odluci Ustavnog suda i to i pred lokalnim i pred Centralnim katastrom, ali u oba slučaja zahtev manastira je ignorisan.

U međuvremenu u izveštajima za 2019. i 2020. o verskim pravima američki Stejt Department je uporno pominjao ovaj problem ističući da niko nije odgovarao pred zakonom zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda.

U saopšenju eparhije se napominje da je jasno da je reč o namernoj opstrukciji kosovskih institucija i na centralnom i na lokalnom nivou, "a pod uticajem formalnih i neformalnih centara moći kosovskih Albanaca koji su očigledno rešeni da se odluka nikada ne sprovede".

- Nažalost, svedoci smo da je lokalno zakonodavstvo nemoćno da išta učini, da su institucije u rukama pojedinaca koji kroje pravdu mimo Vrhovnog i Ustavnog suda i zakona i da međunarodni predstavnici jednostavno do sada nisu našli načina kako da kosovske institucije prinude da poštuju odluku sopstvenih najviših pravosudnih institucija i vladavinu prava - poručuju iz eparhije.

Ukazuju na to da je ovih dana ministar za prostorno planiranje u vladi Albina Kurtija Liburn Aliu, a prema izveštajima medija, jasno rekao da je izgradnja puta Dečani-Plav u skladu sa zahtevima Srpske pravoslavne crkve opasan presedan i da se on izričito protivi gradnji obilaznice oko specijalne zaštićene zone manastira.

Eparhija u saopštenju podseća i da je u novembru prošle godine Komisija za primenu specijalnih zaštićenih zona (SPZ), u kojoj su pored šefa EU misije i misije OEBS-a na KiM učestvovali i ministri tadašnje vlade za kulturu i prostorno planiranje, kao i predstavnici Eparhije raško-prizrenske, a u prisustvu komandanta KFOR-a, italijanskog ambasadora u Prištini i gradonačelnika Dečana, jednoglasno usvojili odluku Saveta kojom se prihvata aranžman za rešavanje pitanje puta Dečani-Plav.

Naime, po odluci Komisije za specijalne zaštićene zone predviđeno je da put Dečani-Plav ni u kom slučaju ne može da prolazi kroz zaštićenu zonu, zbog čega je odlučeno da se radi obilaznica oko zaštićene zone, a da se radovi na rehabilitaciji lokalnih puteva u zoni uz poštovanje svih restrikcija Zakona o SPZ sprovode paralelno i fazno dok se radi zaobilaznica.

To znači da bi bilo kakvi radovi na lokalnim putevima, a bez odgovarajućih radova na obilaznici oko zaštićene zone bili nezakoniti.

Eparhija upozorava da je svojim stavom novi ministar za prostorno planiranje praktično odbacio odluku Komisije za primenu SPZ i time pozvao na kršenje zakona favorizujući gradnju magistralnog međunarodnog puta za Crnu Goru kroz zaštićenu zonu.


Inače, oba slučaja dospela su u javnost u trenutku kada su kosovski ministri za kulturu i spoljne poslove u pismu organizaciji Europa Nostra izneli stav da se manastir Dečani mora skinuti sa liste sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi za 2021, a koju je sastavila početkom aprila Europa Nostra. U pismu ministri tvrde, naime, da manastir Visoki Dečani nije ugrožen, pošto, kako navode, tzv. Kosovo poštuje sve međunarodne principe zaštite.

Eparhija raško-prizrenska zaključuje da kosovske vlasti ne poštuju ni sopstvene odluke i zakone, ali ni institucionalni kontinuitet odluka prethodnih vlada, već "otvoreno skrivaju istinu o pravnom bezakonju i institucionalnom pritisku protiv SPC".

To je, napominju, završna faza pritisaka koji su još 1999. počeli sistematskim uništavanjem srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, devastacijom grobalja i drugih objekata kulture.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading