EU pritiska Kurtija, na večeri u Briselu će progutati sopstvene reči!
EPA/KENZO TRIBOUILLARD

Večera u Briselu za lidere zemalja zapadnog Balkana i predstavnike Prištine, koju organizuje šef evropske diplomatije Žozep Borelj, biće prilika za stvaranje uslova da se dijalog Beograda i Prištine nastavi u junu, ali i da se spusti tenzija vezana za prištinsku platformu, ocenio je danas dilomata Zoran Milivojević.

- Bez obzira što Aljbin Kurti tvrdi da večeras u Briselu neće biti razgovora o nastavku pregovora, to je prosto neizbežno samom činjenicom da je tamo, i time što EU vrši napor i određeni pritisak i na Kurtija i na politiku u Prištini da se stvore uslovi za nastavak dijaloga u junu - rekao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, današnja večera, iako se tradicionalno organizuje, još više dobija na težini u aktuelnom kontekstu koji uključuje i Samit Brdo-Brioni koji je početak materijalizacije agende vraćanja zapadnog Balkana u žižu EU.

Večera će, kako kaže biti i u funkciji stvaranja preduslova za dijalog jer jun treba da bude prekretnica i samit i međuvladina konferencija i kada je reč o dijalogu i nastavku politike proširenja.

Milivojević je dodao da večera ima operativno politički karakter i treba da stvori preduslove da se to desi.

- Biće reči o dijalogu i biće nastojanje i sa strane briselske adminstracije i Borelja da se spusti tenzija vezano za platfomu na kojoj nastupaju predstavnici Prištine, Kurti i Vljosa Osmani, a koja ne daje uslove za dijalog - rekao je on.

Diplomata je podsetio da uslove za dijalog ne stvara prištinska platforma radikalna, maksimalistička i da isključivo nastupa sa pozicije državnosti Kosova, međusobog priznanja sa novim elementima, sa optužbama Srbije za genocid, ratne zločine.

Milivojević navodi da će se u pokušaje Brisela da stvori uslove za nastavak dijaloga, kao odlučujući faktor uključiti Vašington.

- Uslovi za dijalog moraju da podruazumevaju tri stvari - nema govora o statusnim pitanjima, da Srbija pristane na dijalog sa ravnopravnom stranom, da se startuje od nule. Moguće da to bude nastavak dijaloga zaustavljen pandemijom, izborima na KiM ... i to razgovorima o nestalim, ekonomiji i drugim pitanjima koja se tiču života i koja su u funkciji normalizacije - naveo je Milivojević.

Milivojević navodi da je važno i treće da se reše zaostala pitanja koja nisu rešena - Zajednica Srpskih Opština i puna implementacija Briselskog sporazuma.

- To je osnova sa koje se realno može nastaviti dijalog koji može dati rezultat - naglasio je Milivojević.

Večera će biti prilika za razmenu mišljenja, ali i da se stvori politički ambijent za naredni period, rekao je Milivojević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading