NEMCI PIŠU DA JE OVO KONAČNO REŠENJE Kosovo dobija specijalni status u okviru Srbije na 99 godina
Shutterstock

Nemački magazin "Cuerts" (Zuerst) objavio je da postoji novi non-pejper u vezi sa Kosovom, koji predviđa da južna srpska pokrajina dobije specijalni status u okviru Srbije na 99 godina.

"Pojavio se novi takozvani 'non-pejper'. Ponovo nisu poznati autori, a dokument, u koji je redakcija imala uvid, sadrži 16 tačaka, i predstavlja mali, diplomatski podvig, jer ne krši ni u jednoj tačci Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244", ističe "Cuerst". Taj non-nejper predlaže, kako se navodi, da svi građani Kosova, a posebno se pominje 873.000 kosovskih Albanaca, treba da dobiju državljanstvo Republike Srbije. Takođe se predlaže da na Kosovu i u Srbiji u aprilu iduće godine budu održani zajednički izbori, i to na svim nivoima.

U non-pejperu se navodi da bi izabrani guverner Kosova trebalo da bude i zamenik predsednika Narodne skupštine Srbije, piše "Cuerst" koji se povezuje sa nemačkom desnicom. Uz to, na 99 godina, Beograd mora garantovati specijalni status za pokrajinu Kosovo.

Promet roba između Kosova i Srbije ponovo bi trebalo da se podstakne, a obezbeđivanje spoljnih granica preuzeli bi službenici Kosova i Srbije zajedno. Kako se tvrdi, ambasador Srbije pri UN, prema ovom non pejperu, trebalo bi da ima zamenika određenog od prištinskih vlasti.

Ovaj novi dokument, prema "Cuerstu", razlikuje se od ostalih predloga time što bi mogao stvarno oživeti debatu o budućnosti i među kosovskim Albancima. Novi non-pejper predviđa Kosovo kao pokrajinu u sastavu Srbije, ali, što je novo, dodaje magazin, predlog je da postoji neka vrsta partnerstva između Beograda i Prištine.

Realizaciju ovakvog rešenja, smatra magazin, mogle bi da miniraju SAD, jer bi mirni dogovor Beograda i Prištine značio potiskivanje SAD sa Balkana.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (7)

Loading
ssssss

16.05.2021 16:13

srbsko ruski non pejper ha ha samo od tooga nema nista jedino u snu god srba i rusa

ssssss

16.05.2021 16:53

rusko srbsko resenje nije nemacko ali to NIKADA necese desiti

Kalesu

16.05.2021 17:48

Najsmisleniji predlog do sada, ali ne verujem da bi zaživeo. Dokle god kosovskim Albancima leđa derže SAD, oni će biti protiv svega, što menja sadašnje stanje, ponavljajući istu priču: samo priznanje i ništa drugo.

arsa

16.05.2021 20:12

Неће немци одређивати статус јужне српске покрајине.Нема специјалног статуса Косова.Једино можда албанског дела ван Заједнице српских општина.

milovan

16.05.2021 22:26

Taj predlog ili laz nije normalan. Prvo,tako sta nebi ni Srbija prihvatila. Glupost

Kraljevčanin

16.05.2021 23:11

Eto izgleda da će biti baš ono što sam nedavno napisao u komentarima, da će u jednom trenutku da nam kažu eto Vam Kosovo po rezoluciji 1244 i svi građani Kosova sa punim pravom drzavljana Srbije, šta će te sad???

rentiranje imovine

18.05.2021 00:27

Moze samo podstanarski status da dobiju da plate rentu ali prvo sve prethodne sa kamatama. Pa najam na 99 g.Čim prestanu daplaćaju OUT.