PONOVO IZVISIO Bajden raspršio Kurtijeve puste snove!
Printscreen

Očekivanja kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će sa novom američkom administracijom na čelu sa Džoom Bajdenom nestati i zahtevi za ispunjavanje obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, koji je potpisala prethodna kosovska vlada, nisu se ostvarila, prenosi Gazeta ekspres.

Izvori tog medija, iz Sjedinjenih Američkih Država, navode da je Trampov bivši specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel zamoljen da novu administraciju obavesti o sporazumu postignutom prošlog septembra i o narednim koracima u okviru njega.

"Administracija Bajdena zatražila je od Grenela informacije o ekonomskom dogovoru i njegovim sledećim koracima, što je Grenel i dostavio. Želimo da radimo na njegovom sporazumu uz veće učešće Evropljana“, rekao je izvor Gazete ekspres.

Nova američka administracija, koju predvodi predsednik Džo Bajden, opisuje sporazum kao nestranački i zbog toga želi da se on primeni na terenu.

PONOVO IZVISIO Bajden raspršio Kurtijeve puste snove!

EPA

 

Aktuelni predsednik kosovske vlade Aljbin Kurti imao je brojne sukobe sa Ričardom Grenelom kojeg je, između ostalog, optužio i da je odgovoran za njegovo rušenje sa vlasti prilikom prvog upravljanja Vladom.

On je među prvima podržao Bajdena u borbi za mesto američkog predsednika i poručivao je da, kada dođe na vlast, neće sprovoditi dogovore koje je "potpisao nelegitimni premijer Avdulah Hoti".

"Kada se vratimo na vlast, nećemo morati da ispunjavamo obaveze ilegalnog kosovskog premijera. Potpisivanje nekoherentnih i netransparentnih tekstova protivno je volji naroda, demokratskom poretku i time je prekršen Ustav. Oni neće biti ratifikovani u našem parlamentu", poručio je tada Kurti.

Novi američki državni sekretar Antoni Blinken uputio je prvo upozorenje da postignuti sporazum neće biti sklonjen dolaskom novog predsednika SAD.

"Što se tiče posla koji je urađen u slučaju Kosova i Srbije, pozdravljam to. Kao što znate, izabrani predsednik Džoe Bajden je u prošlosti proveo dosta vremena u ovim zemljama. Verujem da deli vaše uverenje da možemo učiniti neke stvari kako bismo pomogli Kosovu da napreduje, a takođe se nadamo da će se to dogoditi i sa Srbijom", rekao je Blinken tokom izveštaja američkom Senatu, nekoliko dana nakon pobede Bajdena na izborima.

Stav Bajdenove administracije je i da bi sporazumi iz Vašingtona trebalo da budu osnova za budući rad kosovske vlade.

Stejt department je rekao da želi da podstakne novu vladu Kosova da pregovore sa Srbijom postavi kao prioritet na putu ka međunarodnom priznanju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading