Albanija i takozvano Kosovo na ivici rata: Vade oči jedni drugima!
EPA

Sve je počelo u februaru prošle godine kada je promovisana ideja o „mini Šengenu“ na Zapadnom Balkanu. Kurti se tada usprotivio ovom projektu i predložio stvaranje takozvanog albanskog Šengena što bi bio samo uvod u stvaranje „Velike Albanije“. Od tada Kurti i Rama koriste svaku priliku da napadnu jedan drugog, a situacija se dodatno zakomplikovala kada se Samoopredeljenje kandidovalo na izborima u Albaniji koji se održavaju 25. aprila.

Samo kandidovanje Kurtijeve stranke u Albaniji izazvalo je oštre reakcije tamošnje javnosti. Platforma albanske podružnice Samoopredeljenja u Tirani zasniva se na stvaranju „Velike Albanije“ što je i potvrdio Boiken Abazi, kandidat za poslanika ove stranke.

Totalno ludilo: Traže istragu protiv Save Janjića za ratne zločine

Priština ne prestaje sa napadima na SPC, srpske svetinje i crkvene velikodostojnike. Samo dan nakon što je saopšteno da je Manastir Dečane jedan od sedam najugroženijih u Evropi, Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine zatražio je da se protiv igumana ove svetinje Save Janjića pokrene istraga zbog navodnih ratnih zločina. Ovaj Savet je saopštio da Savu Janjića treba istražiti zbog njegove „uloge pre i tokom rata na Kosovu, kao i zbog civila zatočenih u Manastiru Dečani“.

- To će se jednog dana dogoditi, ako ne danas, onda sutra, rekao je on.

Rama ne skriva ljutnju na Kurtija, kojem zamera to što se, kako je rekao, meša u unutrašnje stvari Albanije.

- Aljbin Kurti se bavi kampanjom u Albaniji, ja se ne bavim kampanjom na Kosovu, kazao je Rama, koji je Aljbinu Kurtiju ponudio donaciju u kineskim vakcinama.

Kurti je odbio taj kontingent i tada se otvorilo novo pitanje - da li je odbio cepiva jer su ona iz Kine koja ne priznaje takozvanu državu Kosovo ili je to uradio jer su donacija od Edija Rame protiv kojeg se bori na izborima u Albaniji?

Albanija i takozvano Kosovo na ivici rata: Vade oči jedni drugima!

Printscreen

 

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu smatra da je Kurti nepromišljeno postupio i da je vakcine odbio jer je u sukobu sa Edijem Ramom.

- Poenta priče je u tome da Kurti ima loše odnose sa Edijem Ramom, koje će verovatno nastaviti i sa njegovim sledbenikom, kazao je Spahiu za portal „kosovo onlajn“.

Funkcioner Samoopredeljenja Arber Zaimi oštro je optužio albanskog premijera Edija Ramu da je pokušao Prištini da podmetne kineske vakcine.

- Obećao je „Fajzer“, a nudi nam kineske. Sve je Rama iskoristio za kampanju, pa je u svojim izjavama rekao da mu je Kurti tražio pomoć u vakcinama. Eto čime se Edi Rama bavi u sred predizborne kampanje - kazao je Zaimi.

Potpredsednica Demokratskog saveza Kosova, sada opozicione prištinske stranke, Šćipe Mjekići, Kurtijevo učešće na izborima u Albaniji smatra apsurdnim potezom. Ona to doživljava kao Kurtijevo mešanje u unutrašnje stvari Albanije i udar na Edija Ramu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading