BRZA VOŽNJA UZROK POLOVINE SVIH SAOBRAĆAJNIH NESREĆA Mladi na putevima najčešće stradaju vikendom i oko ponoći
Foto: Alo/Foto: Alo!

Mladi na putevima najčešće stradaju vikendom i oko ponoći.

Tokom marta svakodnevno stižu crne vesti o teškim saobraćajnim udesima u kojima stradaju i pešaci i vozači i putnici u vozilima. Samo u drugoj polovini meseca dva puta je objavljeno da je za tri dana poginulo deset, a zatim takođe za tri dana osam osoba.

Iz MUP-a je saopšteno da je od početka godine u nesrećama smrtno stradalo 90, a povređeno više od 2.500 učesnika u saobraćaju. Istog dana načelnik Uprave saobraćajne  policije Vladan Nikolić izjavio je da je 2022. otkriveno ukupno 1,3 miliona saobraćajnih prekršaja, od kojih je pola miliona zbog neprilagođene brzine, a 200.000 zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa.

„Polovina svih udesa sa poginulim osobama posledica je neprilagođene brzine, a tek oko trećine smrtno stradalih putnika u vozilu su koristili sigurnosni pojas”, izjavio je Nikolić.

Veliki požar planuo u prodavnici auto delova, uviđaj na licu mesta je u toku - Alo.rs

Svaki četvrti poginuli je pešak, a najugroženiji su stariji od 65 godina i deca. Otkriveno je 12.000 prekoračenja brzine u zoni pešačkog prelaza i oko 200 slučajeva nepropuštanja pešaka. Pet pešaka stradalo je na „zebrama” od početka ove godine, a 2022 – 20.

Prošle godine na putevima u Srbiji poginulo je 535 osoba, što je povećanje u odnosu na prethodnu 2021. Tada je poginula 521 osoba, a 2020 – 492, dok je ranijih godina zabeležen konstantan pad broj žrtava. Najavljeno je da će saobraćajna policija od 23. do 26. marta sprovoditi pojačanu kontrolu.

Agencija je nedavno objavila istraživanja o stradanju različitih kategorija učesnika u saobraćaju – dece, žena, mladih, starih, motorista i mopedista. Početkom marta u Petoj beogradskoj gimnaziji održano je predavanje o ponašanju mladih u saobraćaju i iznet je podatak da je 2022. poginulo 127 mladih, između 15 i 30 godina, a da svaka peta stradala osoba u tom starosnom dobu nije imala položen vozački ispit.

Direktor agencije Branko Stamatović rekao je da mladi najčešće ginu kada voze vikendom, posle večernjih izlazaka i da je često reč o nesrećama sa više žrtava. Mladi između 17 i 20 godina više stradaju zbog neprilagođene brzine, a oni od 20 do 30 zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Mladi između 15 i 30 godina čine 18 odsto stanovništva u Srbiji, ali i 19 procenata poginulih i čak 32 odsto povređenih u udesima.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, u proseku godišnje u Srbiji u nesrećama pogine oko 100 i biva povređeno oko 6.100 mladih. U proseku svaki četvrti dan jedna mlada osoba pogine u saobraćajnim udesima. U periodu od tri godine (2019–2021) u nesrećama je poginulo 299 i povređeno 18.300 mladih.

Sudar kombija i automobila kod Čačka, povređene dve osobe - Alo.rs

Rezultati istraživanja pokazuju da su mladi vozači najugroženiji u prvoj godini vozačkog staža, a da su u najvećem riziku muškarci u starosnoj grupi od 25 do 30 godina.

Najveći broj saobraćajnih udesa u kojima je bar jedan učesnik bila mlada osoba, dogodio se vikendom, a najviše strada noću između 23 i 24 časa i posle ponoći. Od ukupnog broja poginulih vozača 96 odsto su muškarci, a od ukupnog broja povređenih putnika 49 odsto su ženskog pola.

Dve osobe poginule u sudaru u Uzićima

U saobraćajnoj nesreći juče ujutro na putu Užice–Požega, u mestu Uzići poginula je starija žena, a teško povređeni stariji muškarac preminuo je u užičkoj bolnici, gde je bio prevezen posle udesa. Drugi povređeni, mlađi muškarac (27) prebačen je u bolnicu sa teškim povredama.

Nesreća se dogodila kada je automobil „zastava”, užičkih registarskih oznaka, počeo da pretiče kamion i direktno se sudario sa kombijem pekarskog preduzeća.

Mladić M. P. (27)  prebačen je u Klinički centar u Kragujevcu, potvrdila je za Tanjug zamenica načelnika urgentne službe Opšte bolnice Užice Ana Šibinac.

„Mlađi muškarac, 27 godina, primljen je sa teškim telesnim povredama glave, vratnog i lumbalnog dela kičme i ekstremiteta kao i hirurškim povredama. Konzilijarno je odlučeno da se pacijent transportuje u Klinički centar u Kragujevcu”, objasnila je Šibinac.

Vozač automobila M. M. (75),  u užičku bolnicu stigao je politraumatizovan sa višestrukim povredama glave i ekstremiteta, pokušana je reanimacija, ali su lekari konstatovali smrt.

Vozač kombija S. Z.(53), sa kojim se sudario automobil, u bolnicu je dovezen u stabilnom stanju zadobio je lakše telesne povrede i nakon dijagnostike pušten je na kućno lečenje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading