HEROJSTVO SRPSKIH SPASILACA U TURSKOJ Bitka s vremenom je počela - na dnu srušene zgrade locirana živa žena
Foto: Privatna arhiva/MUP Srbije

Srpski spasilački tim Sektora za vanredne situacije MUP koji je u Turskoj, locirao je živu žensku osobu u ruševinama, i to pomoću posebne opreme koju poseduju a koja ih izdvaja od ostalih. 

SRPSKI HEROJI NA NOVOM ZADATKU Spasilački timovi MUP u Turskoj počinju rad na novoj lokaciji

Oni su na dubini od oko 15 metara elektronskom opremom locirali žensku osobu, nakon čega su brigu o njoj preuzeli lokalni timovi.  

- Kada zgrada od 7 ili 8 spratova, bude svedena da posle zemljotresa ima samo 3, onda možete da zamislite kakav je to nivo razaranja ovde. I takvih je mnogo. Ima i velikih stambeno-poslovnih objekata, trenutno krećemo na jedan takav, a pretpostavka je da je minimum sto osoba bilo u takvom objektu i samo minimalan broj izvađen. Upravo konvoj kreće tamo... 

Samo ova prva rečenica Davor Vidovića, govori kakva je situacija u Turskoj, koju je u ponedeljak pogodio razoran zemljotres, a u koju je odmah otišao i naš spasilački tim Sektora za vanredne situacija, čiji je Vidović vođa.

Naši spasioci nalaze se u mesti Hatej, u oblasti Odabasi, blizu Sirije.

Legli su jutros oko 1 sat iza ponoći, možda i kasnije, a već oko 8 kada smo razgovarali sa njim, oni su bili u konvoju i krenuli da tragaju i spasavaju iz ruševina zbog čega su i došli. Spavaju u šatorima, greju na grejalice ali već ponestaje gorivo koje pokreće agregate.

''Borimo se svim snagama. Momci su zdravi, bitno je da se do sada niko nije povredio'', kaže Vidović na naše pitanje kako su:

- Umorni smo, u malo većoj gužvi, kao što i sami znate. Ovde je dosta hladno. Noću se snalazimo, koristimo grejalice, problem nam je gorivo, koje pokreće agregate za grejalice. Smešteni smo u šatorima koji se nalaze pored nekog gradskog stadiona. Što se hrane tiče, Sektor za vanredne situacije nam je obezbedio celu logistiku, tako da imamo i hranu i vodu. Međutim terenski su uslovi potpuno, ne postoje tuševi, voda koja se koristi samo je tehnička voda, koju uspevamo nekako da nabavljamo. Struje nema praktično nigde, a prekinuto je i snabdevanje vodom.

Osetili jutrošnji zemljotres

Tursku je jutros pogodio novi jak zemljotres, od 5 stepeni po Rihteru. Vidović kaže da se par momaka probudilo od njega, ali da svakodnevno tragaju za ljudima i preživljavaju potrese.

- Sinoć smo se vratili sa terena i uspeli da legnemo oko 1 sat. Par momaka se probudilo od svega toga. Mi ostali smo od umora prespavali. Ovde je, ne košmar, nego malo nestvarna situacija. Puno umora, puno stresa, ali borimo se, momci su jaki, otporni smo na sve to. Radimo i dok potresa, a dešava se često. Borimo se svim snagama - priča Vidović.

HEROJSTVO SRPSKIH SPASILACA U TURSKOJ Bitka s vremenom je počela - na dnu srušene zgrade locirana živa žena

Printscreen

 

Kaže da im je jedinici cilj da pronađu što više živih ljudi, a opet svestan da su male šanse da pronađu veći broj preživelih. Objašnjava da je i mnogo pritisaka građanstva, žele bar da se nađu tela njihovih najmilijih, da ih sahrane.

''Većinom se radi na lokacijama gde su preminuli a onda, nažalost, izvlačimo tela. Nama je cilj da pronađemo živu osobu, ali kada naiđete na telo mrtve osobe ne možete da se oglušite o to. Mnogo je pritisaka građanstva, sami prilaze, svi traže bar tela svojih da bi mogli pokopati. I kad im se kaže da je možda preminuo, to im je očekivano, kao da im je postalo normalno.  Tako da se borimo i sa tim ali uvek idemo sa nadom da bismo mogli da nađemo živu osobu. Za sada nismo izvukli nijednu živu osobu zato što, verujte, kada zgrada koja ima 7 ili 8 spratova bude svedena da ima samo 3 posle zemljotresa, onda možete da zamislite koliki je nivo razaranja ovde'', opisuje Vidović.

HEROJSTVO SRPSKIH SPASILACA U TURSKOJ Bitka s vremenom je počela - na dnu srušene zgrade locirana živa žena

MUP Srbije

 

 

Pas Zigi zvezda 

Naši heroji koji su u Tursku otišli istog dana kada ju je zemljotres i pogodio, imaju elektronsku opremu koja ima pomaže u pretrazi a koju drugi nemaju, zbog čega pomažu i drugim timovima.

Pored psa Zigija, koji je zvezda u Turskoj. 

- Zigi nam je zvezda kao što znate i sami. On je već dugo u treningu. Ovde non-stop sviraju sierene, prvi je put leteo avionom ali  uz sve to on odrađuje svoj posao kako treba. Osim Zigija, nudimo pomoć i stranim, tuđim timovima, zato što imamo određenu elektronsku opremu koja pomaže da osluškujemo i pretražujemo a  koju ovde većina timova nema.

U koordinaciji smo i sa Kinezima i Italijama, ali se najčešće srećemo sa domaćim timovima koji nsiu dovoljno opremljeni ili su raspodelili opremu - kaže Vidović, koji za kraj poručuje da tim u Turskoj Srbiju neće nikako obrukati.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading