50 MLADIH ŽIVOTA UGAŠENO OD POČETKA GODINE Crna statistika saobraćajnih nesreća
Alo

Samo od početka ove godine poginulo je 50-tak mladih vozača. A pored vožnje u pijanom stanju, drugi najčešći uzročnik nesreća je nedostatak pažnje.

Jedan od uzroka takvog ponašanja je učenje po modelu, najčešće od roditelja u kojima je alkohol svakodnevno prisutan.

Psiholog Biljana Ćulafić ističe za medije da je jedan od uzročnika i uticaj vršnjaka.

- Veliki uzročnik je i uticaj vršnjaka, vršnjačke grupe. Mladima u tinejdžerskom periodu jača sve više uticaj grupe, tako da ako njih petoro pije na zabavi, sigurno će i ovaj šesti pod pritiskom grupe - rekla je za medije psiholog Ćulafić.

Osim toga, uticaj imaju reklame kojima se promovišu alkoholna pića.

-Reklame imaju veliku uticaj, posebno ličnosti koji se pojavljuju u reklamama koji su naši poznati glumci ili naši poznati sportisti, a znamo da sport ne ide nikako sa alkoholom koji je po svom sastavu toksin ili drugačije rečeno, otrov koji značajno menja psihičku svest ne samo mladih nego i odraslih ljudi - kaže Ćulafić.

Mladi su po prirodi buntovni što se prenosi i na ponašanje u saobraćaju, upozoravaju stručnjaci.

-Sprovodimo akcije kada je matura u pitanju, kada je školska godina u pitanju. Radimo sa žrtvama saobraćajnih nezgoda, radimo sa poznatim ličnostima, takođe sportistima koji šalju određene ključne poruke, vezano za stavove i ponašanje u saobraćaju - kaže za medije Milan Ilić iz Agencije za bezbednost saobraćaja i apeluje:

-Apel ovom prilikom roditeljima da vode računa o svojim mladima i da vrše nadzor i kontrolu i da ih ličnim primerom vaspitavaju na koji način da budu bezbedni u saobraćaju - rekao je Ilić.

U poslednjih 5 godina poginulo je skoro 200 mladih vozača, a oko 10 hiljada njih je povređeno zbog neiskustva i vožnje u pijanom stanju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading