GLEDAM PREMA KAPIJI, ALI NEĆE DOĆI Otac stradalog rudara neutešan - Moj Darko je ostao poslednji i ugušio se
Printskrin

Šestorica poginulih su iz Aleksinca, po jedan iz Sokobanje i Vranja. Prvi deo istrage je pokazao da su se rudari ugušili od velike količine metana, a njihova tela su poslata na obdukciju u Institut za sudsku medicinu u Nišu.

Rodbina i prijatelji, u nedelju će se na groblju u Bobovištu u 13.30 oprostiti od Bojana Stajića (34), a pola sata ranije u Radovnici će na večni počinak biti ispraćen Branislav Zlatanović (55). Dragoljub Zlatković iz Aleksinca u nedelju će sahraniti sina Darka (43), koji je u petak u rudniku "Soko", kao vođa smene, poslednji krenuo da napušta jamu kada je došlo do prekomernog curenja metana.

Darkov otac Dragoljub (66), koji je i sam rudar po zanimanju, kaže da je njegov sin poštovao mesto smenovođe i da je imao zadatak da ostane poslednji u oknu, a tako je i ovoga puta učinio.

- Ostao je poslednji i ugušio se. Završili su otkop i onda je izbio metan i nisu mogli da se spasu. Njegov brat je otišao da preuzme telo, sahrana će biti u nedelju u 13 sati. Ispratili smo ga veselog, a dočekujemo ga u sanduku, to je velika tragedija - rekao je Zlatković.

Prema njegovim rečima, posao je opasan, jer svuda ima metana, a on je 16. januara 1998. preživeo tešku nesreću u tom rudniku.

- Ta tragedija je odnela živote 29 rudara i to nas je sve mnogo bolelo svih ovih godina - priča Dragoljub. - Uprkos tome, nastavi sam da radim u rudniku i tu dočekao i penziju, a ovde su se zaposlili i Darko i njegov brat.

Za Darka svi u komšiliku imaju samo reči hvale. Nažalost, Darko nije bio oženjen i nije imao dece. Bio je rudar dve decenije. Završio je za šumarskog tehničara, ali kako nije bilo posla u struci, opredelio se za posao koji je hranio i njega i njegove roditelje. Išao je u crkvu, svima pomagao, bio je uvek veseo i nasmejan.

Kobne noći, Darko je popio kafu sa majkom pre nego što je otišao u treću smenu. Šalio se i rekao joj da će se ženiti posle Vaskrsa.

- I sada, više ga nema. Nema ga... Evo, na ovoj kapiji sam ga poslednji put video. Osmehnuo mi se i mahnuo mi u četvrtak predveče... Danas ceo dan sedim ovde i gledam prema kapiji, ali uzalud... Neće doći... - govori kroz suze Dragoljub.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading