TRAGEDIJA NA NOVOM BEOGRADU JEZIVO UPOZORENJE Šta je potrebno da se uradi kako se stradanje ne bi ponovilo
TV Pink/Printscreen

 

"Audi" pokosio dečaka (15), na mestu mrtva ostala devojka (20) kada je pretrčavala ulicu, automobill naleteo na dete... samo su neki od jezivih naslova koji su tokom prethodnih godina punili novinske stupce.

Oni su opomena sa jedne strane za vozače, da otvore "četvoro očiju", a sa druge strane i za pešake da se pripaze i nikako ne pretrčavaju ulicu van označenih prelaza, piše 24Sedam.

Upravo tragedija koja se dogodila juče u Ulici Dr Ivana Ribara na Novom Beogradu, kada je udar kamiona bio fatalan za devojčicu I. T. (11), pokazuje koliko je bitno da se ljudi osveste i ne prelaze ulicu van pešačkih prelaza, kao i da vozači budu na dodatnom oprezu

U Sekretarijatu za saobraćaj kažu da je jedan od planova postavljanje ograde između šest kolovoznih traka duž saobraćajnice Dr Ivana Ribara, ali to još, kako izgleda, nažalost, nije stiglo na red.

Tragedije

U julu prošle godine, kamion je udario u dvadesetogodišnju devojku u Borči, koja je na mestu ostala mrtva. Kako je potvrđeno i iz MUP-a ranije, sve se odigralo van pešačkog prelaza, a nesrećna devojka je pretrčavala ulicu i u tom trenutku je naišlo i vozilo.

Nekoliko meseci pre toga, u februaru, D, Ž. (64) "audijem" je pokosio dečaka (15), koji je pretrčavao ulicu u Rajkovcu kod Mladenovca. Nažalost, na mestu je ostao mrtav, a vozaču je odmah priveden.

Semafori u pomenutoj ulici su prilično udaljeni jedan od drugog, a i od autobuskog stajališta do njih treba proći pedesetak, pa i više metara.

Inače, ovo nije prvi put da se u ovoj ulici događaju nesreće sa teškim posledicama, jer Ulicom dr Ivana Ribara prolazi veliki broj automobila, ali i autobusa gradskog prevoza i kamiona.

TRAGEDIJA NA NOVOM BEOGRADU JEZIVO UPOZORENJE Šta je potrebno da se uradi kako se stradanje ne bi ponovilo

TV Pink/Printscreen

 

Iako su u ovoj ulici, od okretnice autobusa i tramvaja pored Save u Bloku 45 do kružnog toka u Bloku 61, postavljena 3 "ležeća policajca" i nekoliko semafora, česte su saobraćajne nesreće, a ovo nije prvo dete koje je stradalo na ovom potezu.

Zaštitne ograde kao spas

Kako su nam objasnili svojevremeno i u sekretarijatu, u cilju sprečavanja nepropisnog, a samim tim i opasnog prelaska ulice, van obeleženih pešačkih prelaza i semaforizovanih raskrsnica, u prethodnom periodu, na više lokacija u gradu ugrađene su pešačke zaštitne ograde.

Saveti deci za veću bezbednost u saobraćaju

* Prelazi ulicu na pešačkom prelazu

* Kada prelaziš ulicu poštuj pravilo "Vidi i budi viđen"

* Ne istrčavaj na kolovoz između parkiranih vozila

* Ne istrčavaj na kolovoz za loptom koja je pobegla

* Ne izleći na kolovoz sa rolerima, koturaljkama ili sankama

* Ne prelazi ulicu na crveno svetlo semafora za pešake

* Pazi na vozila koja skreću kada prelaziš raskrsnicu

* Ne vozi bicikl noću sa neispravnim svetlima

* Nemoj stajati na ivičnjaku kada čekaš autobus

* Ne prelazi ulicu ispred ili iza zaustavljenog autobusa na stanici

Upravo, saobraćajni inženjer Vladimir Simidžija ističe da je potrebno da stručnjaci vode računa o organizaciji saobraćaja, kako bi on bio bezbedan i tako se izbegle ovakve i slične tragedije.

- Često imate situaciju u kojoj neko izađe iz vozila gradskog prevoza i pretrčava ispred njega, te tako onaj vozač koji dolazi od pozadi, nema nikakvu preglednost, iznenadi se i ne može da reaguje - navodi Simidžija.

Na pitanje šta bi onda tu trebalo da se uradi, stručnjak stavlja akcenat na postavljanje zaštitnih ograda na takvim deonicama.

- Treba ostvariti situaciju u kojoj se vozilima koja se kreću paralelno sa autobusom gradskog prevoza omogućena preglednost. To znači da kad pešak izađe iz vozila, ne može odmah da pretrčava kolovoz, već mora da ode dalje, gde je ujedno i bezbednije, te bi upravo tako i trebalo organizovati stajlišta javnog gradskog prevoza. Smatram da su za te saobraćajnice najbolje rešenje fizičke barijere, odnosno postavljanje zaštitnih ograda - naveo je naš sagovornik.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading