USIJANA SRBIJA Vatrogasci se bore sa vatrenom stihijom oko Užica, na Tari i Zlatiboru
MUP

Jedna od pojava vezanih za leto su i šumski požari. Pogotovo kada visoke temperature traju danima, a nema kiša. I dok u nekim zemljama Južne Evrope požari poprimaju katastrofalne razmere sa ogromnom štetom i ljudskim žrtvama, Srbija, zahvaljujući hrabrim vatrogascima, još izlazi na kraj sa plamenom stihijom, nekad i uz pomoć helikopterske jedinice. Ali, daleko od toga da je situacija idealna, jer opasnost i dalje vreba.

Šumski požar buknuo je u četvrtak ujutru na području opštine Čajetina, u atarima sela Mušvete i Kriva Reka, zahvaćena je površina od oko 50 hektara četinarske šume i rastinja, a stihija na Zlatiboru je lokalizovana u kasnim popodnevnim časovima.

Gorelo je i u Zaovinama, u Vrenešima na Kokinom Brodu, u selima Volujac, Kremna, Branešci i Drežnik, aktivirao se ponovo i požar pod vrhom Stolac na bosanskoj strani Tare.

Tokom poslednjih mesec dana pripadnici užičke vatrogasne brigade, potpomognuti kolegama iz cele Srbije i svom raspoloživom tehnikom uključujući i helikoptere, neumorno i danonoćno gase seriju požara. Ovaj put, jedinice su premeštane od jedne do druge lokacije, uz veliki trud i napor.

"Uzrok najnovijeg požara na Zlatiboru nije poznat, ali ono što je najvažnije, jeste da u blizini nema naseljenih kuća", rekao je Saša Cicvarić načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Užicu.

Požar koji je izbio na brdu Gradina iznad Čajetine zahtevao je angažovanje 20 vatrogasaca, brojnih vozila i helikoptera MUP-a Srbije, a spasiocima je posao otežavao jak vetar.

"Ovaj požar je stavljen pod kontrolu, sve se dešavalo daleko od naselja", saopštio je MUP u popodnevnim časovima.

Istovremeno, novi požar zahvatio je planinu Murtenicu, gde je požar pre nekoliko dana lokalizovan nadljudskim naporima vatrogasaca i ekipa MUP-a.

Nedugo zatim, bukteo je požar nedaleko od jezera zaovine na Tari. Vatra je zahvatila četinarsku šumu u zaseoku Gornji Đurići, a stanovnicima je preventivno isključen dovod električne energije.

Intervencije su zbog požara manjih razmera bile nužne i u selima Kremna, Drežnik i Branešci, pa su spasioci raspoređivani na udaljene različite lokacije kako bi se spasilo svako ugroženo mesto.

Popodnevna kiša koja se očekuje, mogla bi olakšati posao vatrogascima koji nadljudskim naporima, uspešno, spašavaju ogromne površine šuma.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading