zrenjanin
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

U sobi punoj crepa tražili 15 kilograma marihuane! Tri policajca su u Višem sudu u Zrenjaninu tri sata svedočila o navodnoj odgovornosti bivšeg kolege Bojana Mirča, optuženog za posedovanje 30 paketa kanabisa i otkrila da je pretres urađen bez naloga, kao i da su osumnjičene umesto tužioca saslušavali policajci, iako to nije praksa u slučajevima velike zaplene!    

Na optuženičkoj klupi su Bojan Mirč, bivši policajac koji je u vreme hapšenja radio kao poslovođa u lokalnom komunalnom preduzeću, Filip Mandić, njegov kolega iz komunalnog (u međuvremenu vraćen u pritvor zbog nasilja u porodici) i njegov bivši drug Vukašin Levajić (nosi nanogicu i brani se sa slobode), koji je potvrdio da je u kući njegovog oca nađeno 15 kilograma kanabisa.

Mandić i Levajić su tražili da prema njima bude primenjen institut iz člana 246, stav 6 Krivičnog zakonika, koji glasi da se počinilac koji otkrije od koga nabavlja drogu može osloboditi kazne! Oni pokušavaju da kupe slobodu preko leđa Bojana Mirča koji im se, kako  kažu njegovi advokati, učinio podobnim za to jer je dvaput odležao robiju zbog posedovanja droge. Na saslušanju u policiji su dali iskaze koji su maltene u slovo isti, navodeći da ih je Mirč „ubedio da je držanje kanabisa policijski interes“ i da će im drogu doneti ljudi iz policije, iako on već 15 godina nije službenik MUP-a, dok su na suđenju odlučili da se brane ćutanjem. Slučaj je neobičan jer je javni tužilac Dušanka Đorđević istragu i ispitivanje osumnjičenih prepustila policiji, iako nije praksa, kako tvrde branioci Mirča, da tužilac bude pasivni posmatrač u slučajevima velike zaplene droge, poput ove u Zrenjaninu.

Na suđenju održanom u Višem sudu u Zrenjaninu, 17. juna 2024. godine, sudija Dušanka Tatić nije imala bukvalno nijedno pitanje za trojicu policajaca koji su svedočili o zapleni droge, pretresu i uviđaju u kući Darka Levajića, oca optuženog Vukašina. Branioci Mirča navode da je optužnica podignuta samo na osnovu iskaza Levajića i Mandića, bez ijednog materijalnog dokaza. Povrh toga, Levajić i Mandić nisu testirani na psihoaktivne supstance, iako su u policiji izjavili „da su dirali džakove s drogom“, a neobično je i to da je telefon Levajića misteriozno nestao, dok u spisima nema listinga za mobilne telefone optuženih. Bazne stanice bi trebalo da pojasne zašto je Mandić rekao da je bio u kući Darka Levajića u vreme prijema droge ako izveštaj ukazuje da se nalazio na drugoj lokaciji.

Policajci Miloš Beljac, Slobodan Ješić i Vuk Živkov svedočili su da je ova zaplena digla na noge celu stanicu policije u Zrenjaninu, a da su na uviđaju bili svi iz Odeljenja za droge, kao i Nenad Armuš, načelnik odeljenja Kriminalističke policije. Oni su na 90 odsto pitanja četvorice advokata iz Mirčevog tima odbrane, kao što su: „ko je 30. novembra 2022. policiji prijavio džakove s drogom“, „da li su vrata kuće bila zaključana“, „koliko su trajali pretres i uviđaj“, odgovarali uglavnom „da se ne sećaju“ ili „da ne znaju“. Javni tužilac Dušanka Đorđević je ustajala i protivila se pitanjima iz delokruga policije, dok su Mandić i Levajić, kao i njihovi branioci, presedeli suđenje bez ijedne izgovorene reči. Levajić se smejao kada je kroz prozor sudnice uleteo golub, dok je jednom svedoku namigivao kada je izlazio iz sudnice. 

Policajac Miloš Beljac je otkrio zanimljiv detalj kada ga je advokat Srđan Đurđević iz Žitišta pitao da li su pomerane i prevrtane stvari prilikom pretresa.

- Jesu pomerane, čak mi je ostalo u sećanju da je jedna soba bila puna crepa - rekao je Beljac.  

Upitan kako objašnjava nelogičnost između navoda iz zapisnika o uviđaju „da lice mesta nije izmenjeno“ i njegove izjave „da su stvari pomerane i prevrtane“, Beljac je rekao „da nije baš razumeo ovo pitanje“. Kada je branilac pojasnio pitanje, rekao je da na to može da odgovori rukovodilac grupe Luka Nikić. Beljac je na pitanje Mirča zašto je ovako složen slučaj i saslušanje okrivljenih povereno policiji, a ne tužilaštvu odgovorio: „Verovatno zato što je tužilac tako rekao“.

Žaklina Mirč, supruga optuženog Bojana je posle pretresa rekla da je suđenje običan cirkus.

- Mandić je radio sa mojim mužem, a Levajić nam je posle selidbe ponudio da u kući njegovog oca ostavimo stvari koje nismo imali gde da smestimo. Kada je nađena droga, njima se učinilo da je najlakše da kažu da je marihuana navodno pripadala mom mužu jer je ranije dvaput osuđivan zbog droge. Kada je deset naoružanih policajaca upalo u naš stan, našli su samo 500 evra. Bojanu su stavili lisice i izveli ga na parking, dok su mu pretresali automobil. Ćerka je sa terase vrištala i vikala: „Pustite mi tatu!“ zbog čega su svi iz komšiluka izašli da vide šta se dešava, a oni sada tvrde da se ne sećaju pretresa auta! Dete je preživelo traumu i već drugo leto ne može da provede raspust s ocem, koji bez dokaza boravi u pritvoru gotovo 19 meseci - ogorčeno kaže Žaklina Mirč. 

Suđenje se nastavlja 10. septembra saslušanjem svedoka.

Bazne stanice kriju istinu

Na pitanje advokata Milana Milanova iz Zrenjanina ko je pribavio naredbu za pretres i da li je ona bila popunjena, Slobodan Ješić je kratko odgovorio.

- Rukovodilac grupe Luka Nikić je pribavio nalog, koji nije bio popunjen.

Petar Matković iz Kancelarije Aleksić je tražio odgovor zašto izveštaj o baznim stanicama nije predat uz krivičnu prijavu, ali je svedok uzvratio „da je uvid u njih imao Luka Nikić“. Kada ga je advokat Saša Nikolić pitao da li su im poveravana saslušanja osumnjičenih sa približno sličnom količinom droge, Ješić je naveo: „Od kada ja radim, nisam učestvovao u predmetima sa ovolikom količinom droge“.

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading