blažo grković
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Nemili događaj odigrao se 2013. godine, krajem maja, odnosno pre tačno 11 godina.

Hrabri Hercegovac Blažo Grković (48) iz sela Vrba kod Gacka, u Republici Srpskoj, postao je tada planetarno poznat pošto su svetski mediji preneli vest da je ubio medveda. Priloge o njemu objavili su britanski, ruski, nemački, austrijski, francuski i švajcarski mediji, a postao je hit i na društvenim mrežama.

Tokom borbe na život i smrt sa ženkom medveda, podsetimo, Grković je zadobio više od 30 ujeda po celom telu, međutim, uspeo je da savlada izgladnelu zver, ali se odmah potom našao i na sudu jer su ga tužili za ubistvo strogo zaštićene životinje.

Zver je stamenog hercegovačkog poljoprivrednika napala dok je čuvao ovce na svojoj livadi. Veliki medved iznenada se stropoštao na njegovo stado, a onda je odjednom krenuo prema njemu. U tom trenutku u džepu je imao malu sekiru, međutim, životinja mu je jedino oružje izbila iz ruku, ali je Blažo ipak bio jači.

- U jednom trenutku jedna ruka mi je bila u medvedovim šapama, a drugom sam ga držao za grkljan dok nije pao - pričao je Blažo.

blažo grković

Foto: Youtube/Printscreen

 

Zubi krvoločne životinje čak su mu prošli kroz kosti ruku i nogu. Završio je u bolnici u Foči, ali je ipak preživeo.

Grković je ubrzo tužen od strane Udruženja za zaštitu životinje Republike Srpske koje ga je optužilo za nezakonit lov. Sud je odbacio tužbu zahvaljujući dokazima i zapisniku komisije tako da Blažo na kraju ipak nije platio odštetu za ubistvo medveda.

- Tvrdili su da sam pričinio štetu što se branio i što sam međeda morao da ubijem. Na kraju sam ja dobio 8.500 odštete - pričao je Blažo.

Navodi da medvedi nisu problem.

- Nisu ugroženi građani koji stanuju u zgradama nego vazda poljoprivrednici. Nije medved problem nego društvo koje su prekopirali zakone koji odgovaraju nekome ko ne živi pored medveda - rezigniran je Blažo.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading