Luka Jovović
Foto: Printscreen/Društvene mreže

Piše: S. Dž. S.

Porodica Jovović je posle pogibije Luke Jovovića (15) osnovala fondaciju s namerom da ujedini sve porodice nastradale dece i da se zajedničkim snagama izbore da pijani i drogirani vozači koji su bezobzirnom vožnjom izazvali udese i pobegli s mesta nesreće bez ukazivanja prve pomoći budu najstrože kažnjeni.

Predstavnici saobraćajne policije iz Sombora, Odžaka, Novog Sada i Beograda su na skupu, organizovanom 7. maja u Spensu u Novom Sadu, ukazali da se najveći broj nesreća dešava zbog prebrze vožnje, kao i dejstva alkohola i narkotika.

Miljan Mijačić, kapetan iz Direkcije saobraćajne policije i PU Beograd koji se bavi unapređivanjem bezbednosti saobraćaja, otkrio je veliku nelogičnost u statističkim brojkama.

- U poslednjih 10 godina broj saobraćajnih prekršaja se udvostručio, možda čak i utrostručio, dok se broj nezgoda smanjio. Taj broj je otkriven zahvaljujući video-nadzoru jer nemamo toliko policajaca da mogu da bude na svakom ćošku i  da sve iskontrolišu. Nastojimo da nijedna žrtva saobraćajne nezgode, bez obzira da li je reč o smrtnoj posledici ili teškim povredama s invaliditetom, ne ostane samo statistička brojka - naveo je Mijačić i nabrojao uzroke udesa.

- Najveći broj nesreća se dešava zbog prebrze vožnje, kao i dejstva alkohola i narkotika. Sada imamo i sredstva za otkrivanje psihoaktivnih supstanci i iznenađeni smo brojem otkrivenih prekršaja nastalih usled dejstva narkotika. Dovijamo se na razne načine da, uz pomoć tehnike i ljudstva, otkrijemo što više prekršaja na različitim lokacijama. Pred praznike smo imali akciju u kojoj su nam građani mejlom ukazali na lokacije gde treba postaviti radare. Tako smo otkrili prekršaje u blizini nekih škola jer su nam građani ukazali da se tamo prebrzo vozi - rekao je Mijačić, i na kraju poručio vozačima da oduzmu gas jer su pešaci, naročito deca, kao i biciklisti i motociklisti najugroženiji u saobraćaju.

Vladimir Džigurski, jedan od osnivača strukovnog udruženja policije „Dr Rudolf Arčibald Rajs“, izneo je statističke podatke o bezbednosti saobraćaja iz 2022. godine.

- U Srbiji je 1,5 do 1,8 puta veći rizik da građani poginu u saobraćajnim nesrećama nego u zemljama Evropske unije. Čim izađemo na ulicu mi smo učesnici u saobraćaju - kao pešaci, biciklisti, putnici ili vozači. Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, 2022. se desilo 33.230 saobraćajnih nezgoda. Od tog broja je 505 udesa bilo sa smrtno nastradalima u kojima su bile ukupno 553 žrtve - rekao je Vladimir Džigurski. 

 - Celokupan broj saobraćajnih nezgoda je smanjen u odnosu na period od pre pet godina. Međutim, broj nezgoda sa smrtno nastradalima je povećan za pet odsto, dok je broj poginulih veći za oko šest odsto. To znači da opet imamo nelogičnost u statističkim pokazateljima, ali je to više pitanje za sociologe i psihologe, prosvetne radnike i ostale - objasnio je predstavnik strukovnog udruženja, i dodao kako to izgleda po kategorijama učesnika u saobraćaju.

- Smanjen je broj nezgoda gde su poginuli vozači motocikala i pešaci, dok je najviše poginulih vozača u putničkim automobilima. Najmanji broj poginulih i povređenih je utorkom, dok se najveći broj nezgoda dešava subotom. Najveći broj nesreća s poginulima dešava se van naselja zbog većih brzina kretanja - objasnio je Džigurski.

Šok terapija i jezive slike nauk za vozače  

Na pitanje Dijane Jovović iz Fondacije „Luka Jovović“ da li se treba rukovoditi samo statističkim brojkama i da li se svest kod vozača može probuditi prikazivanjem slika s mesta nesreće, koliko god da su jezive, Vladimir Džigurski je potvrdio da je pristalica takozvane šok terapije.

- Prikazivanje fotografija i delova foto-dokumentacije iz saobraćajnih nesreća s najtežim ishodima na zapadu se zove šok terapija. Mislim da treba da se prikazuje jer ko neće da gleda, nek okrene glavu. Statistika treba da je polazna osnova, a efekat šok terapije zavisi od karaktera i temperamenta vozača. To su situacije na koje možete slučajno da naiđete, ne morate da budete neposredni učesnik nezgode. Prosto idete ulicom i vidite neki događaj. To je dokaz da život piše drame - ispričao je Džigurski.

Prezentaciji su prisustvovali roditelji dece poginule u saobraćajnim nesrećama u Beogradu, Mladenovcu, Novom Pazaru, Šapcu, Ljuboviji, Gospođincima, Apatinu, Prigrevici i Somboru. Podršku su im pružili  aktivisti Udruženja „Svaki život je važan“ iz Cazina, a Dijana Jovović je istakla da njihova fondacija porodicama nastradale dece pruža savete i omogućava im pravnu pomoć advokata Olivera Manića.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading