POLICIJA TRAGA ZA KRADLJVCIMA GROBOVA  Pre par godina ekipa koja je po ugledu na Bilija Pitona krala spomenike dolijala
Foto: Printscreen/Foto RINA

Vandali su čak pokušali da otvore i nekoliko sanduka, međutim, u tome nisu uspeli. Sumnja se da im je cilj bio da sa upokojenih osoba skinu i ukradu nakit ili neke druge dragocenosti ali isto tako nije isključeno i da su hteli da ukradu nermer, odnosno spomenike i ploče

Jedan od sličnih incidenata dogodio se 2019. kada su Srđan Š. iz Starih Banovaca i Miroslav K. iz Žablja uhapšeni jer su oskrnavili grob učiteljice Dragice Krstić u Starim Banovcima zato što su čuli da je sahranjena s nakitom.

 Podsetimo na još jedan slučaj iz 2018. godine  kada su kradljivci harali po grobljima aranđelovakih sela.

Po ugledu na Bilija Pitona čuvenog lika iz kultnog filma “Maratonci trče počasni krug” jedna porodica iz Aranđelovaca se bavila krađama sa groblja. Oni su ojadili meštane aranđelovakih sela odnosno groblja tako što su krali nadgrobne spomenike

U najmasovnijoj krađi koja se tad dogodila u aranđelovačkim selima i gradskim naseljima nestalo je oko četrdesetak nadgrobnih ploča i spomenika sa grobova u selima Vrbica, Misača, Tuleži, Venčani, Kopljari, Orašac, Bosuta, Jelovik… U periodu od 2018. i 2019. meštani su sa zebnjom išli da posete večne kuće svojih najmilijih. Trajalo je tako sve dok policija nije napravila zasedu u koju su upali supružnici.

Tad je utvrđeno da su supružnici na području Aranđelovca, Topole, Mladenovca i Sopota uz pomoć rođaka iz okoline Aranđelovca krali nadgrobne ploče i lajsne sa nadgrobnih spomenika i prodavali ih u Beogradu. 

Da ironija bude gora supružnici su u tom period imali kamenorezačku radnju, a na ideju da kradu i prerađuju tuđe spomenike došli su kada im je jedan narkoman ponudio nadgrobnu ploču po bagatelnoj ceni!

- Tu ploču su obradili i prodali kupcu iz Beograda po nižoj ceni. Shvatili su da je razlika u novcu velika i krenuli su u krađu! Posle prve krađe i obrade spomenika, čekali su mušteriju kojoj je oblik odgovarao, a kasnije su primali porudžbine i po urađenoj skici išli u krađu. Angažovali su i svog rođaka, koji je zajedno sa njima uhapšen. Ukradene spomenike prodavali su i montirali isključivo u okolini Beograda -  rekao je tad  naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, nikada nisu krali dvaput zaredom sa istog groblja, već su menjali lokaciju.

- Inspektorima je bilo sumnjivo što su prodavali više mermera nego što su nabavljali! Procenili su gde će ova grupa operisati, pa su napravili sačekušu. Uhapšeni su u gluvo doba noći dok su pokušavali da razmontiraju spomenik! - otkrio je naš izvor.

 

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading