Uroš Blažić suđenje
Foto: Alo/Vladimir Marković

Vrištanje, plač, panika i bežanje optuženih! Pripremno ročište Urošu Blažiću (21), optuženom da je počinio stravičan masakr u Duboni i Malom Orašju, trajalo je svega osam sekundi! Očajni roditelji žrtava nasrnuli su na njega, čim ga je dovela straža, zbog čega je nastao opšti metež i drama u zgradi suda u Smederevu! Policija je jedva izvukla Blažića iz sudnice, koji je trčećim koracima i okružen stražarim bežao niz hodnik!

Uroš Blažić suđenje

Vladimir Marković

 

Uroš Blažić je uveden u sudnicu sa lancima na nogama i lisicama na rukama, a za njim je išao njegov otac. Samo što su zakoračili u sudnicu, nastala je panika i buka u zgradi suda u Smederevu!

Iako je suđenje bilo zakazano za 10 sati, početak pripremnog ročišta je kasnio. Ispred zgrade suda bile su brojne policijske snage. Roditelji, braća i sestre, rođaci, svedoci, kao i ostali počeli su da pristižu deset minuta pre početka ročišta. Krvnika su tada prvi put ugledali i roditelji pobijene dece, ali i oni koji su kobne noći, pukom srećom izbegli smrt, nakon što je Uroš iz automatske puške prilazio i „overavao“ ranjene.

Uroš Blažić u pratnji oca Radiše i stražara krenuo je ka sudnici iz sporednog hodnika. Monstrum je bio u crnom džemperu preko kojeg je bio pancir, nosio je farmerke, a na nogama je nosio crne patike. Oko gležnjeva bili su mu vezani lanci. Sve vreme, dok su ga sprovodili stražari, gledao je u pod kako bi izbegao fotoreportere koji su ga fotografisali. Radiša Blažić, otac optuženog, za njim išao je pognut, bradu je povio gotovo skroz na grudi. On je bio u košulji preko koje je takođe bio pancir, i na sebi je imao tamne pantalone.

Čim su njih dvojica zakoračila u sudnicu, posle osam sekundi, zgrada suda se zaorila, a potom se čuo jak prasak.

Pri njihovom ulasku u sudnicu začuli su se povici negodovanja. Majke koje su prvi put od masakra ugledala dželata svoje dece vrištale su u sudnici od bola. Policija je počela da viče, dok su drugi dozivali Hitnu pomoć. Bilo je napeto prilikom izlaska optuženih iz sudske sale, jer je u tom trenutku otac jednog od ubijenih potrčao za ubicom i njegovim ocem, ali su ga zaustavili ostali slomljeni roditelji na vratima.

Uroš Blažić suđenje

Vladimir Marković

 

 

Ubrzo je u hodniku nastao pravi stampedo, jer su stražari zajedno sa Blažićem i njegovim ocem trčećim korakom krenuli niz hodnik. Na sve strane je trčala policija, stražari, a zatim su se u hodniku pojavili i razjareni i ogorčeni roditelji. Oni su bili šokirani zbog smirenosti Uroša Blažića kada je ušao u sudnicu, što je u njima izazvalo gnev.

Kako su kasnije opisali svedoci koji su se nalazili u sudnici, prilikom meteža slomljene su klupe i stolovi unutar sale.

 

Panići: Gledao u pod sve vreme, sad više nije tako hrabar!  

Majka ubijenih Kristine i Milana Panića, mladog policajca i njegove sestre, po izlasku iz sudnice ispričala je kako je izgledao njihov susret, i objasnila da je Blažić ušao pognute glave, a da je ona tada izustila: „Gde je ono junaštvo kao kad nam je streljao decu?“.

- Svi smo skočili na njega, Radiša nije ušao još u tom trenutku, lomili su se stolovi, ovo je mučenje, nije suđenje. Zločinac nas nije gledao, gledao je u pod, ušao je pognute glave - dete hrabrost. Gde je ta hrabrost, ti si streljao moju decu. Deset metaka je ispalio u mog sina, a osam u moju ćerku i sad mu se sudi, njemu samo doživotna i do viđenja. Ne treba da mu se sudi! Pobio nam je decu, pun je kombi Hitne pomoći onesvešćenih majki - pričala je kroz suze majka Zorica Panić.

Uroš Blažić suđenje

Vladimir Marković

 

Njen suprug Saša Panić rekao je novinarima kako se oseća.

- Meni su ubijena dva deteta, i ja sa njim da sedim u sudnici? Ne mogu, ne morate da me shvatite, neka me zatvore - rekao je otac kojem je Blažić ubio oba deteta.

Uroš Blažić suđenje

Vladimir Marković

 

Otac ubijenog Dalibora Todorovića jedva je izdržao da gleda Blažiće. Tada se u sudnici zaorilo: „Ubio mi je sina!“.

Po izlasku iz zgrade suda nastala je prava drama. Majka Dalibora Todorovića se srušila, a nju su suprug i ćerka, uz pomoć Saše i Zorice Panić, spustili na klupu i polivali vodom. U pozadini su se čula jecanja i plač ostalih majki koje su u međuvremenu izlazile iz zgrade Višeg suda.

- Treba odmah da mu se presudi. Da li su svesni koliko je on života uništio - rekao je jedan od roditelja nakon incidenta.

 

Naredno ročište u Specijalnom sudu

Suđenje osumnjičenom Urošu Blažiću i njegovom ocu Radiši, prema rečima advokata Nebojše Perovića, koji je bio u sudnici, biće nastavljeno u Višem sudu u Beogradu, a tu odluku saopštila je prisutnima predsednica veća.

- Desila se očekivana stvar. Prvi susret sa zlotvorom. Ubicom. Prosto je bilo nemoguće da roditelji, braća, sestre nemo posmatraju i učestvuju u ovom izuzetno teškom postupku. Ne bih sada da pravdam da li je to ispravno... Zakonski nije, ali ljudski jeste. Nemoguće je očekivati da takvu bol i takvo stradanje i gubitak mladih života posmatraju sedeći u stolici... Mirno. To je nemoguće, jer je bol zbog gubitka ogromna - kazao je Perović.

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading