krstovići
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/DAN Info

To je zaključeno u odluci kojom je Apelacioni sud nedavno potvrdio oslobađajuću presudu Marini i njenom ocu Budimiru Krstoviću, koji su bili optuženi za šverc 1,2 tone droge, piše Dan.

Prvostepenu presudu kojom su Krstovići oslobođeni krivice izrekao je Viši sud u Podgorici, a potvrdio je Apelacioni sud. Sudije oba suda utvrdile su da ne postoji sumnja da je Marina Krstović dogovarala šverc kokaina zbog cene robe koju je dogovarala, odnosno cenkanja da spusti cenu za 20 centi po kilogramu, kao i zbog upozorenja od čega se roba kvari.

U odluci je navedeno da Marinin otac, optuženi Budimir Krstović, od 1994. godine ima firmu koja se bavi uvozom banana i drugog voća i povrća. Njegova ćerka je 2021. godine od K.F., vlasnika firme iz Ekvadora, sa kojim je imala dugogodišnju saradanju, poručila tri kontejnera banana.

– Iz prevoda poruka sa engleskog jezika prvostepeni sud izvlači pravilan zaključak da se na osnovu sadržine istih ne može sa sigurnošću utvrditi da je optužena Krstović Marina "u šiframa" razgovarala sa K.F., kako bi od njega nabavila opojnu drogu kokain. Naime, iz te komunikacije proizilazi da optužena u periodu od 8.6. do 23.6.2021. godine razmenjuje poruke sa K.F. (K.G.), koje se odnose na zdravstveno stanje N.N. lica, da bi u poruci od 15.7.2021. godine od K.F., putem mejla, naručila tri kontejnera po 5,80 dolara. Sadržina ove poruke ne ukazuje da se radi o "sumnjivoj" narudžbini, već da je u pitanju voće, konkretno banane, o čemu govori i cena koja se u poruci pominje – piše u odluci Apelacionog suda.

Takođe, sudije su zaključile da poruke o ruti kojom je roba stigla iz Ekvadora u Crnu Goru nisu sumnjive, jer sadrže podatke o kojima te dve firme komuniciraju već deset godina. Sud je analizirao poruke i od 8. juna 2021. godine, kada su Marina Krstović i K.F. pregovarali o uplati i kada su obavešteni da je jedan tovar oštećen zbog kontrole Specijalne policije za borbu protiv narkotika. Utvrdili su da su netačni navodi tužioca da se radi o pregovorima oko kokaina, te da je opravdana briga optužene jer je oštećeno 108 kutija banana, a da oni od toga posla žive. Takođe, nisu sumnjive ni poruke o kvalitetu robe jer postoje dokazi da dopremljene banane u nekom slučaju nisu bile zrele ili su bile oštećene.

Iz suda su posebno naglasili činjenicu da je Marina Krstović inspektorima sama dala na uvid mobilni telefon i laptop i naloge preko kojih je nabavljala banane.

Da Krstovići nisu počinili delo nedozvoljena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga potvrđuje i svedočenje nekih carinika i policajaca.

Oni su potvrdili da se kontejneri sa kokainom ni po čemu nisu razlikovali od onih u kojima su bile samo banane.

Takođe, naveli su da su špediteri, a ne Krstovići, odredili da dva kontejnera idu direktno u magacin. Naglasili su i da kontejnere sa narkoticima, koji su bili pod video-nadzorom, niko nije nadgledao, niti im prilazio, ni pokušavao da prepakuje, što se uglavnom radi kada su u pitanju narkotici.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading